STANDSMESSIG: Det gjelder å kjøre standsmessig når man har to jubileer å feire – Harald Aarhus og datteren Kristin Kjølmoen Aarhus i en Volvo 1969-modell.

Bilbransjen sliter, men vi kjører mot lysere tider

- Liten båt snur seg fortere enn et stort skip, sier Kristin Kjølmoen Aarhus. Familiebedriften, Volvo-forhandleren og 75-årsjubilanten Fenstad Auto stilte i forkant av myndighetenes elpolitikk med kompetanseløft og fornyelse av utstyr på verkstedet.

TEKST OG FOTO: EVA ALNES HOLTE

Da de første plug-in hybridbilene fra Volvo ble lansert i 2013, begynte Fenstad Auto å planlegge ombygging og fornyelse av verkstedet. I 2014 gikk de i gang med et kompetanseløft blant mekanikerne. Samtidig ble en ny salgshall satt opp. Den første helelektriske Volvo XC40 ble levert i november 2020.

El-biler

Siden den gang har salget av elbiler fra Volvo vært dominerende her i huset som hos andre bilforhandlere i Norge, sier Kristin Kjølmoen Aarhus. Hun jobber på delelageret, tar imot kundebestillinger, selger nybil og brukbil og klargjør bilene.

– Vi klarte å fornye oss i en tid hvor det var stor vekst. Nå følger vi det sporet. Vi fikk den første helelektriske bilen før jul 2020 og har siden hatt elbiler, forteller daglig leder Harald Aarhus, far til Kristin.

Midt i smørøyet

Fenstad Auto ligger sentralt til og på en stor tomt med gode muligheter for utvidelser. Nå er de i ferd med å planlegge bygging av en ladestasjon.

– Vi er i dialog med nødvendige instanser for å få til dette.

Fenstad Auto befinner seg i Fenstad i Nes kommune med kort avstand til tettsteder i alle himmelretninger – Årnes, Eidsvoll, Skarnes og Jessgheim. Busstoppet har det passende navnet Fenstad Garasje. Senior Aarhus mener de ligger midt i smørøyet med denne beliggenheten.

– Vi har kunder i alle retninger, inklusive Oslo og Bærum, innskyter Kristin. Hun forteller om en stabil kundemasse som ønsker å forholde seg til en liten bedrift.

– Vi har kort responstid og jeg mener vi er gode på personlig kundebehandling.

SERVICE OG REPARASJONER: Terje Elseberg og Jørgen Slettmoen Sandvold er to erfarne serviceteknikere.

Forstår at folk er forsiktige

Kundene var mange i 2020 og 2021 – særlig sommeren 2020 da «alle» ville ha ny bil ifølge Kristin. Oppturen fortsatte i 2021. Så kom krigen, prisstigning og nå renteoppgangen.

– Jeg skjønner veldig godt at folk må være forsiktige nå, sier Kristin.

Harald peker på pandemien og krigen som årsak til at bilbransjen nå sliter med nybilsalget.

– Mangel på komponenter forsinket hele bransjen. Heldigvis har Volvo fabrikker som bygger biler i Sverige, Belgia, Kina og USA. Neste år åpner de en ny fabrikk i Slovakia. I Norge produseres det blant annet støtfangere, drivstofftanker og aluminiumsdeler.

Grunnstammen i Fenstad Auto er service, reparasjoner og EU-kontroll, sier Harald Aarhus. De reparerer fortsatt med noen unntak alle bilmerket og utfører EU-kontroll på de fleste lette kjøretøy.

–Vi tilbyr skadereparasjoner og lakkarbeid, og har en god avtale med et lokalt lakk- og skadeverksted.

Det var Haralds far, Ove Aarhus, som i 1946 ønsket å starte bilverksted. Han fikk tomt av sin far og flyttet et hus fra Opakermoen til Fenstad. I 1947 åpnet han Fenstad Auto sammen med Ingvald Fosserud fra Eidsvoll, som var noen år eldre og hadde nødvendig erfaring og utdannelse. I tillegg til biler, reparerte de traktorer, skurtreskere og militærbiler fram til 1967.

Støtter idretten

I de vanskelige årene etter krigen ble idretten et viktig bindeledd for bilverkstedet. Fenstad Auto ble et slikt sted hvor man kunne smøre ski.

– Vi knyttet til seg nettverk vi fremdeles har stor glede av, sier Harald Aarhus som i mange år var leder i Norges Skiforbund, Kombinertkomité og leder i FIS kombinertkomité.

Kontakten med den lokale idretten har likevel vært viktigst for Fenstad Auto. Som de første på Romerike bygde Fenstad Skiklubb hoppbakke med lys og lysløype. Fenstad Auto var sentral i byggingen av fotballarenaen Fenstad Stadion og aktiv støttespiller da Nes Skianlegg ble bygget på ´90-tallet.

– Vi støtter gjerne også andre klubber og foreninger i den grad vi evner – frivilligheten fra idrettsmiljøet har lært oss mye.

Fra 1972 til 2016 var Fenstad Auto også forhandler for snø-scootere.

To jubileer

Det var i 1967 at Fenstad Auto inngikk avtale med Isberg’s Bilforretning Oslo om Volvo-salg og service på Øvre Romerike, 20 år etter at Fenstad Auto ble åpnet.

– Utviklingen i bransjen med elektrifisering og endrede rammebetingelser er spennende, synes Harald Aarhus og varsler videre utvikling og omlegging av bedriften og anlegget i framtida.

Les også FRIST 11. DESEMBER FOR Å SØKE STRØMSTØTTE 

Powered by Labrador CMS