TIDLIG UTE: En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør! Kjetil Aasberg (55) , daglig leder og eier av Kjetil Bussreiser var så vidt fylt 20 da han startet sitt eget busselskap på Skotterud.

-Det er detta som er livet

Opplevelsene står i kø hos Kjetils Bussreiser som arrangerer turer i Norge og nær sagt resten av verden – flest i Europa. Noen ganger vet ikke kundene hvor de skal.

Tekst: Eva Alnes Holte

Foto: Kristin MacKie

– Vi har noen hemmelige reisemål også, smiler Anja Kleven lurt. – På forespørsel kan vi arrangere firmaturer for bedrifter som vil overraske sine ansatte. Da gjelder det å finne reisemål som passer bedriftskulturen og menneskene der. Vi har truffet bra hittil! 

Kleven har 20 år bak seg som reiseleder og kontoransatt i busselskapet.
Vi treffer henne og daglig leder og eier Kjetil Aasberg en solfylt junidag på Skotterud. Det er så vidt de har tid til å prate med oss – sommeren er den travleste tiden for busselskapet. Da vi kommer innom, er den ene bussen på vei til Flor og Fjære i Stavanger og en annen skal til Göta Kanal – begge steder veldig populære reisemål gjennom en årrekke. 

– Detta som er livet
Til høsten skal de ha enda en buss. Plutselig dukker Rolf Arne Haug (75) opp, ikledd bussjåføruniformen i anledning Næring24-fotografen:

– Det er detta som er livet, sier han og tar seg en tur inn i bussen til de andre to. Haug har flere tiår bak seg i Kjetils Bussreiser og medgir at han savner tiden på veien med forventningsfulle passasjerer. Nå er han stadig innom sin gamle arbeidsplass for å hjelpe til med å klargjøre bussene. I Norge er øvre aldersgrense for bussjåfører 75 år, mens det i utlandet ikke er noen slik grense.
– Å kjøre med Kjetils Bussreiser var som julekvelden hver gang, påstår han.

GODE BUSSER: De har lang fartstid i Kjetils Bussreiser og opplevd mye fra de mange reisene i inn- og utland. Rolf Arne Haug (til høyre) er for lengst pensjonist, men er stadig innom sin gamle arbeidsplass for å hjelpe til og slå av en prat. Fra venstre: Kjetil Aasberg, Anja Kleven og Rolf Arne Haug.

Bussdrømmen
Latteren sitter løst i bussen. Livet er jobbmessig blitt akkurat slik Kjetil Aasberg ønsket seg da han forlot militæret etter bare tre dager for å starte sitt eget busselskap. Unggutten hadde alltid vært fascinert av tunge kjøretøy, som lastebiler og tømmerbiler. Drømmen var å starte sitt eget busselskap og med økonomisk støtte fra foreldrene kunne han virkeliggjøre drømmen. I begynnelsen kjørte han for idrettslag og foreninger.

– Jeg har vokst og blitt voksen i bransjen, sier han. I mange år drev han busselskapet alene. I dag har han tolv ansatte fordelt på kontor, reiseledere og sjåfører. Tre store busser og tre minibusser tar eventyrlystne passasjerer med til alt fra Nordkapp til Gibraltar – til sammen 125 reiser i året. Alle turene har med en reiseleder som forteller om stedene de besøker.

Ikke bare for gamliser
– Reiseledere og sjåfører er opplært i førstehjelp og hjertestarteren er alltid med på våre turer. De fleste passasjerene våre er i aldersgruppen 65 pluss, men vi arrangerer også firmaturer med langt yngre passasjerer, sier Aasberg.

– Turene våre passer alle aldersgrupper, sier Kleven. Hun vil gjerne avkrefte myten om at bussturer er for den eldre garde: – Gammel som ung, vi sørger for at turene våre blir morsomme for alle, sier hun.

 Aasberg forteller at de har mange faste passasjerer som blir med på flere reiser årlig. Han tror det er et bra middel mot ensomhet:

– I stedet for å sitte alene hjemme, opplever man nye ting sammen med andre mennesker. I en fullsatt buss blir man jo tvunget til å være sosial. Man risikerer rett og slett å få nye venner når man blir med på en busstur!

STARTSPERRE : Det er alkolås i alle bussene. Sjåførene får ikke startet bussen hvis de ikke har blåst for promille. – Fra 2024 må alle busser som er nyere enn fem år ha en slik startsperre, sier Anja Kleven.
Powered by Labrador CMS