– Gøy å skape arbeidsplasser og bidra til lokalsamfunnet, men trist at jobben vi gjør ikke blir verdsatt av det offentlige

TEGNER FALSKT BILDE?– Det har vært stor ustablitet de siste årene, med økende renter, økte skatter på privat eierskap og økte kostnader. Samtidig tegnes det et bilde av at AS Norge går ganske bra, sier Jon-Olav Sigvartsen i Jos Bygg.

– Det private næringslivet skal liksom tas

– Nå er det steintøft for mange bedrifter. Det er mye politikerne ikke får gjort noe med, men man kunne kanskje latt være å gjøre det verre!

Jon-Olav Sigvartsen er leder for forumet for små og mellomstore bedrifter (Smb-forumet)i NHO.

– En del av jobben er å snakke med politikere for å prøve å heve forståelsen for hvordan rammebetingelser påvirket bedriftene. Det har vært stor ustablitet de siste årene, med økende renter, økte skatter på privat eierskap og økte kostnader. Samtidig tegnes det et bilde av at AS Norge går ganske bra.

 Krevende tider

Han forteller at de siste årene har vært krevende for Jos Bygg: – Vi er i en bransje som er hardt rammet. Salget går ned, kostnadene til varer og tjenester går opp. I tillegg øker kommunen eiendomsskatten. Heldigvis har vi solgt såpass at vi har kunnet beholde alle 24 ansatte i jobb og ikke vært nødt til å permittere noen. Men det er ingen tvil om at vi frykter framtida hvis alle bremseklossene fortsatt skal være på.

 

– Privat næringsliv skal «tas»

Den bransjen jeg kjenner er dønn seriøs.

Sigvartsen blir mektig provosert når han hører politikerne snakke om «storrengjøring i byggebransjen».

– Den bransjen jeg kjenner er dønn seriøs.

Og innleieforbud? Han rister oppgitt på hodet.

 – Jeg er en av mange gründere som spretter opp hver morgen fordi det er utrolig gøy å være med på å skape arbeidsplasser og bidra til å bygge lokalsamfunnet. Men jeg mister litt gnisten av at jobben vår ikke blir verdsatt av det offentlige. Det private næringslivet skal liksom tas. Jeg forstår ikke den holdningen. Man burde heie på næringslivet – ikke trekke det ned. Det er helt avgjørede av vi har respekt for hverandre, og bruker kloke ord når vi snakker med og om hverandre.

 – Snakker ikke samme språk

Næringslivet og politikerne snakker ikke alltid samme språk

– Næringslivet og politikerne snakker ikke alltid samme språk. Vi bedriftseiere må også gå mer i oss selv, vi må bli mye flinkere til å vise fram, forklare og dokumentere hva som er utfordringene ved de ulike grepene, hva som er skadelig. Jeg har stor tro på å invitere politikere til berdriftsbesøk, eller kanskje så enkelt som å sende en mail og fortelle litt om hvordan hverdagen oppleves, helst da med noen gode løsninger. Det jeg tror vi har som et felles mål, er at vi vil ha og bidra til et velfungerende samfunn.

Powered by Labrador CMS