Kongsvingerregionen har 60 Ukrainske flyktninger i yrkesaktiv alder som er i jobb, en andel på 14 %.

- Gjør det enklere for bedriftene å ansette ukrainere

3779 ukrainere i Innlandet

Det er nå 42.349 Ukrainske flyktninger i Norge i arbeidsfør alder (20 til 66 år), herav 3 779 i Innlandet. 630 av disse er i jobb (17%), Totalt i Norge er det 7 426 i jobb (17,5%). Til sammenligning er over 50% av Ukrainske flyktninger i Sverige og Danmark i jobb. 

Andel Ukrainske flyktninger i jobb varierer. Med midt-Gudbrandsdalen på topp med 27% og Sør-Østerdal på bunn med 12%.

Kilde: NAV Innlandet

-Ukrainske flyktninger trenger jobb, sier NAV-sjefen til Aftenposten 23. april. Bedriftene i Innlandet står klare, og to grep kan gjøre det enklere for dem, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet.

Jon Kristiansen, regionsjef i NHO Innlandet

 -For det første: Flere jobbmesser i Innlandets regioner. I vårt stadig mer digitale samfunn, må vi ikke glemme verdien av fysiske møter. Det gjelder også for å få flere ukrainere i jobb, forteller våre medlemmer i NHO Innlandet. Arbeidslivet er mangfoldig, det samme er behovene. Når NAV setter opp kandidater som er klare og bedrifter som trenger folk i en slags jobb-speed-date, er det en effektiv og god måte å finne de riktige matchene. Mer av det, understreker Kristiansen

 Kombinere jobb med norskundervisning

-For det andre: Mer språkopplæring i kombinasjon med jobb. Her er regjeringen godt i gang med tiltak vi har stor tro på. Tidligere i vår lanserte de et nytt tilbud for digital norskopplæring, som gjør det enklere å kombinere jobb med å få norskundervisning. Det er bra, både fordi manglende språkferdigheter er den største barrieren for å få jobb - og fordi språk læres raskest i jobb, sier Kristiansen.

Jobb avgjørende for integrering og inkludering 

-Vi er enige med NAV-sjef Hans Christian Holthe når han sier at jobb er avgjørende for integrering og inkludering, og vi er glade for hans oppfordring til arbeidsgivere om å åpne dørene. Mange bedrifter i Innlandet gjør det allerede – og gitt behovet for arbeidskraft, er det rom for at enda flere dører åpnes fremover, avslutter regiondirektør i NHO Innlandet Jon Kristiansen.

Powered by Labrador CMS