Fullføringsgraden på yrkesfag i Innlandet. (Tallene er hentet fra SSB illustrert med kart fra NHO design. Tallene baserer seg på elevens bostedskommune ved 16 års alder.)
Gode Grue-resultater på yrkesfag
For første gang er Innlandet over landsgjennomsnittet når det gjelder hvor mange som fullfører yrkesfaglig opplæring i løpet av fem år. I Grue ligger fullføringsgraden på 80 prosent.
– Innlandet har aldri gjort det bedre, kommenterer regionsjef Jon Kristiansen i NHO.
Mens landsgjennomsnittet for fullføring på de yrkesfaglige linjene er 70 prosent ligger Innlandet samlet to prosent høyere, heter det i en pressemelding fra NHO Innlandet.
Store forskjeller
Annonse
Imidlertid er det store forskjeller mellom kommunene i fylket, her er noen talleksempler fra Statistisk sentralbyrå (se ellers tabell øverst på siden). • Grue har 80% fullføringsgrad. • Løten har 84% fullføringsgrad. • Tynset har 81% fullføringsgrad. • Lillehammer har 65% fullføringsgrad. • Hamar har 71% fullføringsgrad. • Gjøvik har 69% fullføringsgrad. • Sør-Aurdal har 85% fullføringsgrad. • Skjåk har 82% fullføringsgrad. • Stange har 70% fullføringsgrad. • Alvdal har 78% fullføringsgrad. • Ringsaker har 72% fullføringsgrad.
– Fortsatt strekk i laget
– Flere fullfører videregående skole i Innlandet og for første gang er Innlandet over landsgjennomsnittet. Det viser at den gode jobben som er gjort over flere år gir resultater. Likevel er det fortsatt strekk i laget, med alt fra Sør-Aurdals 85 til Trysils 62 prosents gjennomføringsgrad på yrkesfag. Vi må derfor fortsatt strekke oss og ha høye ambisjoner på fullføringsgrad, sier Jon Kristiansen.
NHOs kompetansebarometer slår fast at det er et stort gap mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse. Seks av ti NHO-bedrifter har i stor eller noen grad et udekket kompetansebehov.
Bedriftene trenger flere med yrkesfag
– Vi ser at etterspørselen etter yrkesfag og fagskole fremdeles er stor blant våre medlemsbedrifter. For at vi skal klare å minske gapet mellom tilbud og etterspørsel av kompetanse er det to ting som er viktig: Tilbudet av yrkesfag må tilpasses behovet i arbeidslivet og karriereveiledningen må styrkes og baseres på enda bedre kjennskap til arbeidslivets behov. Dette er avgjørende for at flere unge skal velge de fagene som arbeidslivet trenger. I tillegg må myndighetene sørge for at disse fagene er godt nok finansiert, og at oppdatert utstyr brukes i opplæringen, avslutter Kristiansen .
Annonse
Han minner om at det snart er valg: – Det er viktig at lokalpolitikerne setter kompetanse høyt på prioriteringslista, og at de stiller seg selv spørsmålet om hva de kan gjøre i sin kommune.
Fullføringsgraden på studiespesialisering og yrkesfag samlet i kommunene i Innlandet. (Tallene er hentet fra SSB illustrert med kart fra NHO design. Tallene baserer seg på elevens bostedskommune ved 16 års alder.)