INSPIRERT OG INSPIRATOR: Samuelsen glemmer aldri sjefen han hadde da han startet sin salgskarriere. Senere ble han selv en viktig inspirator for en gründerbedrift. (Foto: Privat).

Hjelper andre til suksess

Noen mennesker er genuint interessert i å løfte andre. Disse personene glemmer man ikke så lett, sier Trond Samuelsen (71), vert for langtidsferier i Spania, Tenerife, Portugal og Thailand.

Tekst: Eva Alnes Holte

SOLFYLT PENSJONISTJOBB: Bente Irene og Trond Samuelsen er vertskap Aller Travels Det Gode Liv. (Foto: Privat).

Selv var han så heldig å ha en slik leder da han startet sin salgskarriere i det amerikanske industriselskapet 3M. Samuelsen var 22 år og sjefen het Åsmund Garlind. Samuelsen minnes tiden med ham med stor takknemlighet:

Læremester og motivator

– Åsmund hadde en særlig evne til å bygge relasjoner og til å se menneskene rundt seg. Han ville at alle ansatte skulle lykkes. Han hadde alltid overblikket, så alltid helheten i det vi drev med.

Samuelsen minnes at Garlind var flink til å ta seg tid til de ansatte.

– Jeg husker jeg kunne sitte hos ham i to timer og høre han fortelle og gi råd. Jeg lærte veldig mye av ham i de fem årene jeg jobbet der. Åsmund har påvirket meg enormt i hvordan jeg senere har tenkt forretningsmessig.

Trond Samuelsen sier han også senere har hatt gode og inspirerende kolleger og overordnede. Etter hvert har han levd av å være rådgiver for andre forretningsdrivende – i mange år for Mercuri International, deretter for konsulentfirmaet Collegium Management Center hvor han også var partner.

– Vi kom i kontakt med alle slags bransjer, også presseorganisasjoner.

 

Les også: Høye ambisjoner for grønn vekst på Innlandet

 

Det var gjennom et kurs i Fagpressen han traff Wenche Huser Sund – nå daglig leder i Salgsfabrikken og utgiver av blant annet Næring24. Den gang drev hun et annet annonsesalgsbyrå.

– Hun kom bort til meg etter kurset og lurte på om jeg kunne ta opplæring på en selger hun hadde ansatt. Det ville jeg gjerne gjøre.

Slik startet samarbeidet mellom de to.

Wenche hadde nettopp startet bedriften.
– Hun ønsket å lære mer og å ha med seg en diskusjonspartner for å legge opp strategier videre– «en som tenkte annerledes enn henne selv», sa hun. Det er alltid lurt. Vi har ofte en tendens til å samarbeide med mennesker som er litt like oss selv, men det kan være lurt å få andre vinklinger på tanker og ideer – mennesker som utfordrer oss i stedet for bare å være ja-mennesker.

 

Les også: Leder: Lokale eiere er ryggraden i bygdene våre

 

– Fikk meg til å våge mer

Trond Samuelsen gikk inn i styret og ble medeier av bedriften. Wenche minnes samarbeidet med glede:

– Trond utfordret meg, fikk meg til å våge litt mer. Han sa ting som
«Wenche, du skal tørre å tenke de utenkte, store tankene», «det koster like
mye å tenke stort, som å tenke smått» og «det du vil – får
du til - bare du vil nok».

Da de etter hvert solgte selskapet for å gjøre andre ting, var det en fremgangsrik bedrift de lot gå videre til nye eiere. Samuelsen vil ikke ta noe av æren for Wenches suksess:

– Jeg var bare en inspirator, en som kunne utfordre henne til å tørre. Hun visste selv godt hva hun burde gjøre. Wenche har så mye drivkraft i seg. Hennes evne til å lede med glede og til å ha det morsomt på veien mot målet er helt unik.

 

Les også: Marlene Møbeltapetserer

 

Ser du noen forskjell på kvinnelige og mannlige gründere?

– Forskjellen ligger nok mer i kultur og tradisjon enn i forskjellige personlighetstrekk. Vi er i større grad vant til å høre om de mannlige fordi de er i flertall. Langt flere menn enn kvinner får tilskudd fra det offentlige enn kvinner. Det skyldes at beslutningstakerne stort sett er menn. Wenche er således et viktig forbilde – vi trenger flere som henne!

Etter salget av HS Media, gikk Trond Samuelsen over til Aller Media hvor han var salgsdirektør frem til han 64 år gammel gikk av med pensjon.

– Jeg var dårlig på å være pensjonist, kan ikke sitte stille. Det passet meg derfor veldig bra at Aller spurte om jeg ikke kunne være vert på det nye langtidsferieprosjektet.

Vertskap under solen

I dag er han vert for Det Gode Liv Langtidsferie for pensjonister som ønsker et fire til åtte ukers opphold i Spania, Tenerife, Portugal eller Thailand. Da vi snakker med han, er han og kona Bente Irene verter på Benalmadena i Spania. De jobber to måneder på høsten, to på våren. Resten av tiden er de hjemme i Vestfold. Helt ypperlig, synes Samuelsens som arrangerer utflukter og hygger seg med gjestene.

Beholdt kontakten

31 år er gått siden møtet i Fagpressen. Trond og Wenche har beholdt kontakten. De har fortsatt gode samtaler om utfordringer, om hvordan de kan løse floker og oppgaver – bestandig med et positivt fremtidsbilde, ifølge de to.
– Det er fremdeles artig å fortelle Trond om nye kontrakter, sier Wenche Huser Sund.

Har du noen som har inspirert deg i jobben din? I så fall vil vi veldig gjerne høre fra deg!

Powered by Labrador CMS