NÆRING24 ROMERIKE:  Jon-Olav fikk drømmejobben og forhandlet seg fram til drømmedama

TIDLIG SNEKKERKYNDIG: Som liten bygde Jon-Olav hytter i hage og trær hjemme i Eidsvoll. I dag setter han opp eneboliger, rekkehus og leilighetsbygg. Firmaet heter Jos Bygg og kontoret er på Dal.

– Jeg følte at jeg hadde vanvittig mye erfaring

Publisert Sist oppdatert

 Miljøet rundt ham var inspirasjonskilde for Jon-Olav Sigvartsen (44) da han bare 20 år gammel sa opp en fast jobb som tømrer og etablerte sitt eget boligbyggefirma. En solid dose selvsikkerhet hjalp også på beslutningen, men det var ikke nok da han ville ha sin utvalgte ut på date.

 

 

Som liten bygde Jon-Olav hytter i hage og trær hjemme i Eidsvoll. Faren drev et lite småbruk og etter hvert ble Jon-Olav med ham og hjalp til med litt snekkerarbeid. Senere tok han utdanning som tømrer, gikk i læra hos en lokal byggmester og jobbet hos byggentreprenøren som nå heter Backe Romerike et års tid. Nå hadde han lyst til å begynne for seg selv.

Å vente var ikke noe tema for unge Jon-Olav.

– Fordelen ved å starte tidlig er jo at man er ganske uredd og tør å kaste seg ut i ting.

Jon-Olav kastet seg ut i det. Snart hadde han etablert sitt eget selskap. Han kalte det

Jos Bygg etter initialene i navnet sitt.

 Gode hjelpere

– Jeg var ung, men jeg fikk god hjelp av familien min.

 Jon Olav hadde en bestefar som hadde vært entreprenør hele sitt liv og en pappa som bestandig hadde vært selvstendig næringsdrivende.

 – Det skortet ikke på gode råd!

 Han synes han har vært heldig: – Jeg har fått bistand fra mange i familien, kollegaer og venner, det har bestandig vært noen å spørre.

 Etter hvert hadde han også en svigerfar med erfaring fra å drive eget firma. På en av de aller første jobbene i Jos Bygg traff Jon-Olav henne som skulle bli kona hans.

 Kjæreste i bytte mot elektrisk sag

«Jeg ga meg ikke før hun sa ja mot å få en elektrisk sag av meg i bytte!»

– Jeg skulle legge tak på et hus og ante ikke at jobben var for min kommende svigerfar. Jeg så bare ei jente jeg likte der nede på bakken som holdt på å hjelpe han med å sage opp de gamle materialene til ved. Henne ville jeg ha med ut på date.

Jenta ville ikke. Men Jon-Olav la merke til at saga hun brukte var gammel og rusten.

 – Jeg ga meg ikke før hun sa ja mot å få en elektrisk sag av meg i bytte!

 Inn i Norgeshus

 I begynnelsen jobbet Sigvartsen mest med det han hadde gjort i læra – han rehabiliterte hus og lagde tilbygg. Etter et par år bygde han sin første enebolig og tok mesterbrev som tømrer.

Han leide inn folk og begynte å ansette etter hvert som oppdragene økte.

 I 2010 tok han Jos Bygg inn i Norgeshus-kjeden.

 – Den store forskjellen var at jeg fikk de fleste tjenestene jeg trengte på ett sted. Det forenklet en travel hverdag. Kjeden har naturligvis en huskatalog, arkitekter og ingeniører. Men i tillegg fikk vi tilgang på på en rekke andre tjenester innen markedsføring, IT, eiendomsutvikling og så videre.

SIGVARTSENS SEKS GRUNDERTIPS:

Sigvartsens 6 gründertips:

1. Vær innstilt på å jobbe mye – og da mener jeg mye!

2. Ta ut lite lønn, spar penger og bygg likviditet i selskapet.

3. Vær god på å etterkalkulere alle jobbene du har gjort.

4. Ha stålkontroll på inntekter og utgifter.

5. Vær tålmodig –  det kan ta mange år å bygge opp en virksomhet som er mer enn bare deg. 

6. Slipp til andre – få på plass et miljø med flere kloke hoder. Da blir beslutningene bedre.

 Å gå inn i Norgeshus-kjeden har vært en helt avgjørende for å lykkes, mener han

– Valget den gang har bidratt til at vi har klart å læfte bedriften til det nivået den nå er på.

Norgeshus har efaringen og kompetansen. Jeg snakker med dyktige boligbyggere og byggmestere i kjeden og snapper opp ideer og kunnskap – plutselig kan jeg sitte og diskutere helt åpent med konkurrenter.

 Det går i familien

23 år er gått siden Jon-Olav etablerte Jos-Bygg. Den eldste sønnen har nettopp startet i bedriften og jobber for tiden på kontoret.

«Når du sitter i bilen og kjører forbi alt du har bygget...Du har skapt noe som står der i mange år.»

– Han skal være med overalt, få driftsrelaterte oppgaver og lære bedriften å kjenne, sier faren. – Hvis dette er noe for ham, er det veldig hyggelig.

 Selv anbefaler han gjerne yrket sitt videre. – En av de gode sidene ved å være byggmester, er at det gir så synlige, varige resultater. Når du sitter i bilen og kjører forbi alt du har bygget...Du har skapt noe som står der i mange, mange år.

Powered by Labrador CMS