GRÜNDERSJEL: – Jeg er en igangsetter. Når det går over til å bli mer drift, kan jeg begynne å kjede meg, sier Anette Djuvstad.

– Jeg har ikke ADHD!

Helt siden Anette Djuvstad (45) var i 20-årene har hun bygget opp konsepter og solgt dem igjen for deretter å investere i eiendom.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Anette kan se tilbake på flere vellykkede prosjekter – noen også prisbelønte.
– Jeg er en igangsetter. Når det begynner å gå over til å være mer drift, kan jeg begynne å kjede meg, sier hun.

Dama er mer enn middels foretaksom:

1995-2003: Startet med butikkdrift. På det meste drev hun sju butikker innen kiosk, sigarmakeri, frisør og smykker med tidligere samboer.

2003: Som den yngste franchisetakeren i kjeden etablerte Anette Parfymelle på Kløfta på Romerikssenteret. Kjeden ble senere kjøpt opp av Validius

2004: Startet opp hudpleiesalongen Flyaway Spa på Romerikssenteret. I 2012 ble hudpleiekonseptet ble kåret som nest best av 500-600 salonger under messen Health and Beauty.

2012: Anette ble gravid og solgte Flyaway. Da hun var hjemme i permisjon med datteren sin, kurset hun seg opp på permanent makeup, og planla neste konsept MiaCara

2013: Anette etablerte MiaCara på Jessheim, og begynte å tegne en ny tverrfaglig klinikk med helse, trening og skjønnhet.

2016: MiaCara ble solgt til Klinikk for Alle

2016: Frøken Bryn og Kompetanseklinikken ble etablert

2021: I februar ble Frøken Bryn solgt til Camilla Jørgensen

2022: Anette etablerte smykkekonseptet DIAsign, hundeappen VOFFii og fortsatte med Kompetanseklinikken på Jessheim Storsenter.

Pengene hun har fått til overs fra den gang hun solgte boligen sin og for prosjektene hun selger videre, bruker hun til å investere i eiendom. Djuvstad leier ut leiligheter og et hus.

Byggeprosjekt på Eidsvoll

– Jeg investerer i eiendom når jeg har midler og mulighet til det. For tiden er jeg involvert i et større byggeprosjekt på Eidsvoll.

Byggeprosjektet er et gammelt institusjonsbygg som skal deles opp i seks leiligheter. Hvis dette blir igangsatt vil hun ved ferdigstillelse sitte på eiendom for 40-50 millioner kroner.
– Vel og merke med masse lån!

Anette Djuvstad har aldri gått konkurs med prosjektene sine. Summa summarum har det gått bra hele veien, sier hun.

– Jeg elsker å sette i gang ting, men lander på beina hver gang. Jeg er glad i å skape og vil at det skal skje noe. Folk tror jeg har ADHD, men det har jeg altså ikke! Jeg har til og med sjekket det.

En vekker

Anette har bestandig jobbet mye. – Men da barnehagen for noen år tilbake påpekte at de for tredje gang måtte minne meg om at datteren min skulle ha med seg ekstra varmt tøy, var det en skikkelig vekker for meg.

Hun bestemte seg for å ha kortere arbeidsdager og har hatt det lenge nå.
– Jenta mi er ti år og den tiden vi har nå får jeg aldri tilbake. Dét er viktig å tenke på. Om noen år er hun tenåring og interessen for å være sammen med mamsen daler.

I dag driver hun Kompetanseklinikken hvor hun lærer opp andre i skjønnhetsbransjen. Hun har også utviklet en smykkekolleksjon hvor smykkene gir opplysninger om diagnoser og allergier – til god hjelp hvis den som har en av lidelsene forulykker. Anette har fått diabetes i voksen alder og har selv hatt brukt for et slikt smykke. En dag hun skulle ut og danse salsa – forøvrig en av hennes store lidenskaper – fikk hun føling; lavt blodsukker.

– Heldigvis kom jeg meg raskt, men oppdaget hvor vanskelig det var å tenke klart. At du bærer et smykke hvor det står hva slags diagnose du har, er viktig for å få riktig behandling hvis du ikke klarer å holde rede for deg eller oppfører deg på en måte som skremmer bort folk.

Den handlekraftige damen, opprinnelig fra Eidsvoll, men bosatt i Jessheim, er ikke redd for å tråkke helt nye spor – denne gang med hundeappen VOFFii til både privatpersoner og folk som jobber profesjonelt med hund.
– Jeg skulle skaffe meg hund selv, men hadde vanskelig for å orientere meg. VOFFii skal hjelpe folk med å finne oppdrettere, hundepassere og sette hundeeiere i kontakt med hverandre.

For dem som lurer, endte det med at Anette valgte seg en chihuahua.

– Bli litt tøffere!

– Jeg gjør mye og det er variert. Jeg hopper fra det ene til det andre, men det er vel noe som kjennetegner gründere, sier Anette. Hun oppmuntrer gjerne kvinner til å være litt modigere:
– Vi kvinner er omsorgsmennesker av natur og setter gjerne andre foran oss selv. Dessuten er vi mer trygghetssøkende Mennene er ofte tøffere og går for det de vil. De tenker mer penger og business. Kvinnelige gründere er nødt til å tenke mer som menn. Det er jo ofte dem vi møter i forhandlinger.

Anette har erfart og lært mye i løpet av nesten to tiår med gründervirksomhet. Hun sier selv at hun har vært «ganske uredd» i sine investeringer, særlig når det gjelder eiendomsoppkjøp. Men hun har stått i det og det har gått bra.

– Jeg håper jeg inspirerer andre kvinner til å tørre litt mer, sier hun.

5 gründertips fra Anette:

1. Ha en buffer
Utgiftene er gjerne høyere enn inntektene i starten, og det kan ta lengre tid enn man tror. Sørg for å ha midler til å klare en lengre periode med drift hvor kostnadene er høyere enn inntektene etter selve lansering/ oppstart.

2. Få banken til å stole på deg
Når det gjelder eiendom og investeringer, så er det veldig viktig å ha et godt og langvarig forhold til banken sin. Det er avgjørende for å få både tillit og lån til sekundærboliger/ prosjekter.

3. Søk hjelp
Få hjelp med forretningsplan og driftsbudsjett om du ikke kan det selv.

4. Velg med omhu
Vær nøye med hvem du samarbeider med! Vi velger gjerne intuitivt først de som er like oss selv, men trenger ofte de som utfyller en selv.

5. Vær forberedt!
Du må være forberedt på tøffe perioder og stå igjennom. Det er hardt arbeid, men mest gøy!

 

Les også: Alltid beredt!

Powered by Labrador CMS