FOTBALLFORSKNING: Mapei Sport jobber internasjonalt innen en rekke idrettsgrener – som for eksempel fotball. Flere ganger i året kommer de til Kongsvinger.

KIL får hjelp fra Italia

Fire ganger hvert år flyr et team fra Italia til Norge for å teste og utvikle spillerne i KIL Toppfotball.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Mapei

Mapei Sport-teamet gjør individuelle tester av blod, utholdenhet, sjekker hvor mye de løper, sover, spiser – alt som påvirker resultatene på fotballbanene.

Trond Hagerud.

– Jeg tror de synes det er moro å utvikle et lokalt lag med såvidt begrensede ressurser, sier Trond Hagerud, administrerende direktør i Mapei som er hovedsponsor for laget. KIL Toppfotball på sin side sender ned alle dataer på det samme under treninger og kamper.

Sykkelsuksess og skandale

Sportsinteressen hos Mapei startet med grunnleggeren Rodolfo Squinzi. Han var profesjonell syklist i Italia fra 1928 til 1933. I alle år som har gått siden han la opp har sykkelsporten vært viktig for selskapet. Sportsinteressen gikk i arv til sønnen Giorgio som i 1993 etablerte toppidrettssenteret Mapei Sport og et profesjonelt sykkellag oppkalt etter selskapet. Det hevdet seg i mange år i toppen av alle internasjonale rankinger Ti år senere avviklet han sykkellaget etter at en av syklistene ble tatt for doping.

– Giorgio var dypt skuffet. Laget hans skulle være helt rent og han hadde satt sin ære i at det skulle konkurrere på ærlig vis, forteller Hagerud.

Helt unik avtale

Selv om sykkellaget var ute, satset Mapei videre på toppidrettssenteret. Senterets vitenskapelige forskning bidrar til at sportsutøvere kan forbedre prestasjonene sine.  Mapei Sport jobber internasjonalt innen en rekke idrettsgrener – som for eksempel fotball.

Da skuffelsen over dopingsaken hadde lagt seg, kjøpte Giorgio et lokalt fotballag, koblet det til Mapei Sport som utviklet det og fikk det opp i Serie A. Laget het Sassuolo og nylig signerte Kristian Thorstedt for klubben.

Trond Hagerud i Mapei er glad for avtalen han for noen år tilbake fikk i gang mellom KIL Toppfotball og moderselskapet i Italia.

– Det er helt unikt at Mapei Sport jobber med et lokalt lag som KIL Toppfotball. Teamet er veldig engasjerte og bryr seg virkelig om fotballaget vårt. Akkurat som vi andre i Mapei.

Eric Taylor.
Ludvig Halvorsen Langrekken.
Brage Berg Pedersen.
Matias Rogstad Aadnøy.
Powered by Labrador CMS