FINNER ALLTID ET PÅSKUDD: – Vi er ganske gode på å finne anledninger til å feire litt, sier kantineansvarlig Silje Smedstad på Øvrebyen videregående skole.

Mor godhjerta i kantina

– Du vet, jeg skal bare lage i stand mat til dem, hos meg blir de ikke målt på prestasjoner, jeg skal ikke gi karakterer på noe. Jeg er ikke noe farlig!

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie

Silje Smedstad ler. Vi har nettopp fortalt henne at hun får de beste skussmål fra elever som har gått på Øvrebyen videregående skole. Det er tydelig at hun trives i kantina, selv om hun innrømmer at det er veldig travelt å være alene om alt som skal gjøres – bestille mat, lage varmmat, smøre rundstykker, sette fram, stå i kassa...

– Men det går greit.

Savner voksne kollegaer

Verre er det med savnet etter andre voksne å snakke med i løpet av arbeidsdagen:
– Jeg savner veldig å ha kolleger. Dette er en elevkantine, lærerne og de andre ansatte holder til i en annen bygning. Men det hender heldigvis de kommer innom innimellom da!

Silje tok fagbrev som kokk i 2001. Læretiden var i Oslo, på Radisson Hotel ved Slottet.
– Det var helt vanskelig å få læreplass og jobb i Kongsvinger hvor nesten alle spisesteder er familiebedrifter.
Siden jobbet hun på Sykehuset Innlandet, Langelandshjemmet, Opaker Gård, XXX Sport og Villmarks campingplass på Finnskogen og på senteret Ny Vekst og Kompetanse i Kongsvinger.

Variert meny

I 2015 begynte hun i kantina på Øvreby. Den gang ble den drevet av NY Vekst og Kompetanse. Året etter tok skolen over driften og i 2019 ble Silje Smedstad kantinesjef da den forrige sjefen gikk av med pensjon.

Siden den gang har hun arbeidet alene.

Elevene får gratis frokost to ganger i uka, laget av to miljøarbeidere som setter fram en buffet med knekkebrød, pålegg, kaffe og te. I kantina serveres det varm mat hver dag, baguetter til 25 kroner stykket, youghurter og mineralvann. Kaffe også til dem som vil ha det.

– Feirer når vi kan!

Silje Smestad er lydhør for elevenes ønsker:

– Jeg lager det de vil ha! Vi skulle gjerne hatt en salatbar også, men det er dessverre for tidkrevende. Det hender imidlertid jeg setter fram noen små bokser med salat de kan kjøpe.
De aller fleste av skolens elever tar med matpakke. – De kan bruke toastjern, mikro og vannkoker, alt står klart i
kantina.
– Vi har alltid alternativer til svinekjøtt av hensyn til dem som ikke kan spise det. Vi har også vegetarmat og veganske
alternativer. Fredager er det kake. Innimellom også.
– Vi er ganske gode på å finne anledninger til å feire litt!

- - -

Næring24 er rett rundt hjørnet. Her finner du bedriftsreportasjer, gode råd fra advokat og økonom og ikke minst; et annerledes intervju med justisminister Emilie Enger Mehl, født på Lørenskog, oppvokst i Ås og på Finnskogen.

Powered by Labrador CMS