– Jeg er ikke alene om å savne en god begrunnelse for skjenkestoppen, sier SMB-direktør Jørund Rytman. Nå varsler han massesøksmål mot staten på vegne av medlemmene. (Foto: SMB – Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter).

Mulig massesøksmål mot skjenkestoppen

I løpet av det siste døgnet har 1000 medlemmer av SMB Norge signert et nasjonalt opprop mot skjenkestoppen. Foreningen varsler massesøksmål mot staten. Guldvog sier de skal
vurdere tiltaket på nytt.
 

Foreningen SMB – for små og mellomstore bedrifter -  ba før jul Regjeringen om en skriftlig begrunnelse for skjenkestoppen samt innsyn i beslutningsgrunnlaget. 

– Vi har ennå ikke fått svar, sier direktør Jørund Rytman i dag til Næring24.no. Fristen for begrunnelsen går ut på torsdag.  

Forbudet hjelper ikke 

Rytman sier han savner begrunnelser for at et alkoholforbud i seg selv skal hindre viruset i å spre seg.  

– Serveringsbransjen har allerede gode rutiner på munnbind og avstand, påpeker han og synes det bør holde i forhold til smitterisikoen.  

– Når man vet at alkohol utgjør 40-60 prosent av omsetningen i serveringsbransjen skylder man næringen å gi en konsekvensanalyse av skjenkeforbudets innvirkning på smittesituasjonen. All erfaring over hundre år med et slikt forbud er at drikkingen bare forflytter seg til et annet sted – og kanskje gjør situasjonen verre. Forbudet blir i realiteten et næringsforbud.  

Innrømmer mangel på forskning 

Tom Greni, en av de største utelivsaktørene i Bergen, står bak det nasjonale oppropet mot skjenkestopp og fikk SMB med på laget. På ett døgn har over 1000 bedrifter undertegnet oppropet.  

Rytman sier de ikke har bestemt når oppropet skal leveres videre til Regjeringen, men at det kanskje er naturlig å gjøre det på torsdag når svarfristen er gått ut og han har et møte med finansministeren.  

– På politisk kvarter i går innrømmet Støre at det ikke forelå noen forskning bak beslutningen om skjenkestopp. Jeg håper dette blir tatt opp i spørretimen i morgen.  

Vurderer skjenkestoppen på nytt 

Det var i midten av desember at regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp som en del av de nye tiltakene for å bremse coronasmitten. 

Tiltakene varer i utgangspunktet fram til midten av januar, og Helsedepartementet viser til at det da vil bli gjort en ny vurdering av situasjonen. 

Regjeringen skal gjøre en ny vurdering av koronatiltakene 14. januar. Helsedirektør Bjørn Guldvog sa mandag til TV 2 at skjenkestoppen er et av tiltakene de nå ser på.

– Vi ser nå nøye på begrunnelsen for skjenkestopp, og også hvilke erfaringer andre land har med ordninger som ligger tett opp mot dette. 

Powered by Labrador CMS