UTE PÅ TILSYN: På avstand kan de se ut som en helt vanlig vennegjeng på tur. De tre inspektørene går sivilt kledd for å ikke avsløre seg selv, før de går inn på utesteder og restauranter for å kontrollere arbeidsforholdene der.

– Noen er veldig takknemlige for at vi kommer og sjekker

Publisert

Arbeidstilsynet kontrollerer årlig over 10 000 virksomheter i Norge. Noen av tilsynene er varslet ved at de har bedt om å få dokumentasjon tilsendt på forhånd. Andre ganger kommer de uanmeldt.

I sommer har Arbeidstilsynet hatt en omfattende kontroll av arbeidsforholdene ved mange av hovedstadens utesteder og restauranter. I en podkast forteller de om kontrollene hvor de spør om overtidsbetaling, registrering av timer og skriftlige arbeidsavtaler. 

De kommer gjerne uanmeldt for å sjekke at folk ikke jobber under farlige forhold, at de får det de har krav på og at arbeidsmiljøet er godt. 

– Det som gjør meg glad er når jeg møter ansatte som er takknemlig for at vi kommer, sier Jo som er en av inspektørene. – Og når jeg kan svare ut spørsmål de lurer på rundt arbeidsforhold, da føler du at du utgjør en forskjell, sier han. 

Sjekker kartet mot terrenget

Dag Nordhagen Selsjord, seksjonssjef innenfor arbeidslivskriminalitet,  påpeker hvor viktig det er å se med egne øyne hvordan ansatte har det, for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø:

– Det kan dreie seg om å sjekke stillaser, sager, bruk av kjemikalier og så videre. Da får vi sett om det virksomhetene melder inn til oss og andre myndigheter, stemmer overens med det vi finner der ute. Rett og slett om kart og terreng er i samsvar.

Noen arbeidsgivere lurer på hvorfor vi kommer til dem, om noen har rapportert dem

Arbeidstilsynet gjør også digitale tilsyn. Avdelingsdirektør Rosmari Johnsen sier at det uansett er viktig å besøke virksomhetene fysisk. Hun  forteller at de får ulike reaksjoner når Arbeidstilsynet kommer på tilsyn:

– Noen arbeidsgivere lurer på hvorfor vi kommer til dem, om noen har rapportert dem. Og da må vi forklare at det kanskje har vært en analyse som har gjort at den næringa eller det yrket er særlig utsatt for skader eller sykdom og det er derfor de er valgt ut som tilsynsobjekt.

– Har dere et godt råd til de som får besøk av Arbeidstilsynet? 

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet, både med tanke på arbeidsskadedødsfall og arbeidsskader.

– Jeg syns det er viktig at de er mottagelig for den veiledninga vi gir, at de lytter til oss og ikke minst at de leser brevene våre nøye, sier Selsjord som er seksjonsleder innenfor arbeidslivskriminalitet. 

– Jo kjappere de er i å rette opp de feilene vi eventuelt påpeker, jo lettere går tilsynet. Da slipper vi å bruke pressmidler, tvangsmulkter, stanser og så videre. Og ikke minst får de et bedre arbeidsmiljø for sine ansatte, og vi får et mye sunnere næringsliv i Norge.

Kontroll av byggeplasser

To av inspektørene som kjører rundt og kontrollerer byggeplasser, er Petter og Emil. Deres arbeidshverdag handler ofte om å bruke blikket for å se etter farlige situasjoner. Hvor de velger å dra på tilsyn, avhenger av hva de ser.

– Vi kan komme over arbeid på tak der det er knapt satt opp kollektive vernetiltak, som rekkverk eller stillas. Da jobber man rett og slett usikret, med fare for å ramle ned fra store høyder. Det ser vi altfor ofte, sier Petter.

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet, både med tanke på arbeidsskadedødsfall og arbeidsskader. I løpet av hele perioden 2013‒2022 har det omkommet 79 arbeidstakere ansatt i næringen bygge- og anleggsvirksomhet. Dette gir et gjennomsnitt på 7,9 arbeidsskadedødsfall per år. Det gir et perspektiv på hvor viktig jobben til inspektørene er, sier Emil: 

– Dessverre så har vi en del alvorlige hendelser i bransjen med tragisk utfall. Det er det vi ønsker å forebygge. 

Kilde: Arbeidstilsynet

Powered by Labrador CMS