Statsforvalteren vil verne Øyen i Sør-Odal

– For meg er Øyen et rekreasjonsområde, sier grunneier Lars Øyvind Østli som er positiv til å verne området. Han beskriver seg som «over snittet» glad i jakt og fiske. Østli vil fortsatt ha bruksrett på eiendommen.

Øyen blir kanskje naturreservat

Publisert Sist oppdatert

Statsforvalteren i Innlandet ønsker å verne naturskjønne Øyen i Sør-Odal og har sendt saken til høring med frist 16. august. Grunneier Lars Øyvind Østli håper det går i orden: – Dette er et ønske for meg – det var faktisk jeg som foreslo det!

 Det er derfor snakk om frivillig vern av det 650 mål store området på Øyen ved Storsjøen – en videre utvidelse av Seimsjøen naturreservat som ligger helt inntil Øyen. Grunneier Østli har valgt å tilby frivillig vern også av sin private eiendom. At et område er vernet betyr at hogst og utbygging er forbudt på stedet.

Beholder bruksretten

Dette synes Østli er veldig bra: - For meg er Øyen et rekreasjonsområde, sier han og beskriver seg som «over snittet» glad i jakt og fiske. Han vil fortsatt ha bruksrett på eiendommen.

Også Ørderholmen, Killingholmen og Rovøya skal vernes .

VAKKERT: Fra Øyen mot Ringåsberget.

- Unikt område med store naturverdier

20. juni sendte Statsforvalteren ut varsel om oppstart av arbeid med to nye naturreservater i Innlandet, Øyen naturreservat i Sør-Odal kommune og Engermarka naturreservat i kommunene Engerdal og Trysil. Hensikten med oppstartsmeldingen er å innhente synspunkter før det lages konkrete verneforslag for områdene. Verneforslagene kommer på høring senere. 

Også ordføreren i Sør-Odal, Knut Hvithammer, synes det er fint å verne Øyen: – Området er helt unik, med store naturverdier og et særdeles rikt fugleliv. Jeg er med andre ord positiv til verneforslaget hvis grunneieren får den kompensasjonen han skal ha.

Lars Øyvind Østli:  – Det får jeg!

Statsforvalteren har også sendt ut forslag om frivillig vern av Sæterberget i Nord-Odal kommune. Her er høringsfristen 10. juli.

Powered by Labrador CMS