YNGLEPLASS : Pia Fischer har spilt en sentral rolle i utviklingen av et innovasjonsmiljø i Stavanger som ligner det man skal få til på Kongsvinger. Nå er hun kommet hjem for å lede Innlandet Science Park. – Parken skal bli en yngleplass for gode ideer og ny kunnskap!

Pia Fischer: Skal lede nytt kraftsentrum i Kongsvinger

Publisert

– Samarbeid gjør oss sterkere, sier sjefen for nye Innlandet Science Park i Kongsvinger. Oppdraget er å skape  vekst og utvikling gjennom å koble enkeltmennesker, selskaper og nettverk.

 

 

 Pia Fischer forteller engasjert om den nye parken som en møteplass og koblingsboks for ideer – ideer som utvikles og kanskje en dag virkeliggjøres til nye produkter og tjenester – og også bedrifter .

Innlandet Science Park:

  • Initiert på grunnlag av gaver fra Sparebankstiftelsen Hedmark (SBSH), 50% av utbyttet til SBSH skal gå til å styrke kunnskap som skal bidra til vekst i regionen, etablereringen av InSP er et ledd i dette
  • InSP skal etablereres på Kongsvinger, i Hamar, Elverum, Lillehammer og sannsynligvis Gjøvik 
  • Målet er å styrke forutsetningen ved å amlokalisere og koble aktørene oppstartsbedrifter, etablerte bedrifter, forskning & utdanning, kapital og innovasjons/myndighetsaktører, og også skape koblinger på tvers av lokasjonene

– Innlandet Science Park vil bestå av flere næringsnettverk og innovasjonsaktører pluss fungere som en plattform for samhandling, deling og læring.

Et møtested for regionsutvikling

 Om noen uker åpner hun dørene til Innlandet Science Park på Kongsvinger. Høgskolesenteret i Kongsvinger har allerede flyttet inn. Ambisjonene for parken er høye:

 – Vi skal sette innlandet på kartet som kunnskaps- og innovasjonsregion. Et senter for vekst og nyskapning forankret i teknologi, forsking og bærekraft. Et møtested som bidrar til at regionen kan tiltrekke seg, utvikle og holde på kompetanse.

 I prosjektet tar hun med seg erfaring fra utvikling av Finansparken og Innoasis, to møtesteder som samler kompetanse, nettverk og verktøy for å utvikle og skalere løsninger for et smartere og grønnere samfunn.

 Kongsvinger førstevalget

 Kongsvinger er først ute med Science Park. Hamar og Elverum kommer etter. Sjefen for alle parkene heter Anette Mellbye.

Pia Fischer:

Kongsvinger 2024: Leder for Innlandet Science Park i Kongsvinger

Stavanger:

Innovation Manager/Konsernbanksjef Kundeopplevelse Sparebank1 – SR-bank:

· Konseptansvarlig for et nytt kundekonsept rett etter finanskrisen: Hvordan bygge sterke kunderelasjoner i de fysiske filialene og samtidig tilrettelegge for sømløse digitale løsninger som var lett for kundene å bruke i hverdagen. Endret tyve nøkkel filialer

· Prosjektleder for Finansparken – SpareBank 1 SR-banks nye hovedkontor – et av Europas største næringsbygg i tre. Finansparken ble i 2019 kåret til Årets Bygg og Årets Trebyggeri.

· Prosjektleder for etableringen av Innoasis – en innovasjonsarena som legger til rette for tett samarbeid mellom startups, etablerte bedrifter, investeringsfond, offentlig sektor og akademia for å sikre attraktive arbeidsplasser i Stavanger etter oljen.

 – Vi kunne ikke få et bedre sted enn Kongsvinger å starte på, sa direktør Mellbye under 7 sterkes Industriforum før jul. Hun trakk fram regionens kultur for samarbeid, vilje til å utvikle nytt og iveren etter vekst og utvikling. 

– For å sitere samfunnsøkonom Victor Norman: – Det er ingenting som fungerer mer som en urbaniseringsmaskin enn høyere utdanning.

 Fischer istemmer: – Det er en helt spesiell drive for samarbeid i denne regionen, bekrefter hun og nevner et tett samarbeid med Høgskolen Innlandet, Klosser Innovasjon, 7 sterke, Creds og Telenor som også flytter inn i Innlandet Science Park.

 Hun gleder seg til å ta fatt på arbeidet i sin gamle hjemby.

 Alle måtte hjelpe til hjemme

 Pia Fischer vokste opp på Lundersæter, ei lita bygd i Finnskogen. Hun minnes det lille lokalsamfunnet som trygt og godt:

– Vi var bare 24 elever på skolen og det var langt mellom husene. Vi hadde bestemor i nærheten, men jevnaldrende bodde mer enn et steinkast unna. Heldigvis var vi fire søstre hjemme og det var alltid noe vi kunne finne på sammen.

 Somrene var ekstra varme, vintrene desto kaldere der inne i skogen.

– Alt var litt ekstremt. Vi måtte måke snø for å komme til butikken, vi hogde ved og hesjet høy. Alle vi ungene måtte hjelpe til hjemme for å få hverdagen til å gå rundt. Det hadde vi ikke vondt av.

 Innimellom hender det hun tenker på hvor stor kontrasten er til egne barns oppvekst. De er nå 25, 22 og 14 år gamle.

– Da kan jeg bli litt streng – ting trenger ikke være enkelt for at man skal ha det godt, man må jobbe for det.

 Finansparken

 Pia Fischer er vant til å arbeide hardt og ta ansvar. Lederstillingen i Innlandet Science Park føyer seg inn i en rekke krevende jobber, sist som konsernbanksjef for SpareBank 1 i Stavanger. Der var hun prosjektansvarlig for bankens nye hovedkontor i den såkalte Finansparken. Tre ble valgt som bygningsmateriale og de innvendige søylene og dragerne er i gran er hentet fra Innlandet. 

 Innovasjonslaben i Stavanger

Som prosjektansvarlig følte Fischer det var litt som å skape noen av de verdiene hun har kjent på i barndommen tilbake til et bygg:

ÅPNING AV FINANSPARKEN: Her åpner Pia Fischer Finansparken i Stavanger. Trebygningen fikk stor anerkjennelse også utenfor landets grenser og ble belønnet med Breeam Outstanding– som er aller høyeste karakter i internasjonal miljøklassifisering.

«Vi kunne ikke få et bedre sted enn Kongsvinger å starte på. »

Anette Mellbye, direktør for gruppen av Innlandet Science Park

– Den følelsen av ro du får når du kommer inn i trebygningen med sine organiske former, lunhet og gode lukt av skog!

Innoasis

 Etter oljeprisfallet etablerte SR-Bank, Lyse, Smedvig og Stavanger kommune et tettere samarbeid for sammen å skape arbeidsplasser i regionen. Tanken var den samme som på Innlandet –nå må vi samarbeide og finne på noe nytt. Resultatet ble Innoasis som er navnet både på en ny bygning og på innovasjonslaben til Nordic Edge. Pia Fischer hadde en sentral rolle også her.

Vi skal sette innlandet på kartet som kunnskaps- og innovasjonsregion.

Pia Fischer, innlandet Science Park i Kongsvinger

 Kongsvinger får sin storstue

 Nå skal hun være med på å løfte regionens næringsliv:

 Et bredt samarbeid er nøkkelen til at Innlandet Science Park på Kongsvinger skal bli en suksess, ifølge Fischer:

Pia Fischer har opplevd oljekrise i Stavanger og erfart hva en krise kan utløse av innovasjonskraft og ny vekst.

Anette Mellbye, direktør for gruppen av Innlandet Science Park

– Folk i bedrifter, forsknings- og kompetansemiljøer, næringsliv, industri og kapital må snakke sammen, dele kunnskap og lære av hverandre. Gjennom samarbeid klarer vi å skape mer enn hva en og en klarer alene. Innlandet Science Park skal bli en yngleplass for gode ideer og ny kunnskap ivrer hun.

 Jobben fikk Pia Fischer tilbake til hjembyen. Nå har hun sammen med sin ektemann Jan Holm tatt over eiendommen på Finnskogen hvor hun vokste opp.

 – Tenk å kunne bo så nær naturen og samtidig ha en så spennende jobb!

 Hun er kommet hjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS