Fjoråret endte med 1051 konkurser i bygg og anlegg. I årets første kvartal har 321 bedrifter gått konkurs, 22 av dem i Innlandet. (Foto: Shutterstock)

Ras av konkurser i bygg og anlegg

Ekstreme prisøkninger på byggevarer og bortfall av fjorårets pandemistøtte har ført til 321 konkurser i årets første kvartal. 22 av dem gjaldt bedrifter i Innlandet.

I mars ble det åpnet konkurs i 125 bedrifter i bransjene bygg og anlegg. Samlet konkurstall for årets første kvartal ble 310 konkurser, melder Buildingsupply.no som viser til Konkursregisteret. I tillegg kommer 59 tvangsavviklinger og tvangsoppløsninger i perioden.

22 av konkursene gjaldt bedrifter i Innlandet.

Til sammenlikning endte 2021 på 1051 konkursåpninger. Den økende takten tyder på at bransjene nå er i ferd med å føle på økte kostnader i tillegg til frafall av fjorårets pandemistøtte.

Konkurser Innlandet (Kilde: Konkursregisteret).

Listen består fortsatt av i all hovedsak bedrifter tilknyttet oppføring av bygninger og diverse tilknyttet arbeid - og under 10 prosent som er bedrifter fra anleggssektoren.

Innlandet
BARAN SEBASTIAN BOLESLAW
BENTHOUSE AS
BETONGPOLERING AS
BINDA FIATY
BYGG FAGFOLK AS
CAZAC OVIDIU-MARIAN
DK SNEKKERE AS
GJERVIKA ALLTJENST
HAGELUND BØRGE GJELTEN
HELT STRØKENT AS
JCK BYGG AS
KNUTSEN PER ÅSMUND
LANDLIG EIENDOM AS
MOE BYGG AS
MONTØR GUTTA AS
SKREIA HÅNDVERK OG MASKINTJENESTER
STEINSTAD KAY MORTEN
SØNSTHAGEN ANDERS KOLL
TAK OG MEMBRANSPESIALISTEN AS
TESARIK VIKTOR
ULRIKSEN AS
ØSTLANDET ENTREPRENØR AS

 

Jon Kristiansen, regiondirektør i NHO Innlandet, kommenterer konkursene slik: – Generelt har enkeltpersonforetak svakere overlevelse enn aksjeselskaper. Dette kan ha med å gjøre at det ofte er flere personer involverte i aksjeselskaper, men det kan ha også med forskjeller i bransjer hvor ulike selskapstyper er vanlige. Lite overlevelse for nye bedrifter er en indikasjon på at det er konkurranse i de fleste markeder. Nye bedrifter må som regel konkurrere mot allerede etablerte bedrifter.

Konkurrentene har erfaring, etablerte kunder og kjenner markedet fra før.

Regiondirektør Jon Kristian i NHO Innlandet oppfordrer alle som ønsker å starte egen virksomhet til å forberede seg grundig: – Søk hjelp i startfasen. Folk vil gjerne dele den kunnskapen de har, sier han, og minner om at det kan være noe å hente økonomisk ved å søke på forskjellige støtteordninger, for eksempel grønt næringsfond. I Innlandet er det også etablererkurs og forkurs for etablerere. (Foto: NHO Innlandet)

Holdningsendring

Kristiansen peker på at det kan være betydelige oppstartskostnader for nye bedrifter: – Samtidig tar det tid å starte produksjon og skaffe kunder før man begynner å tjene penger. Mange nyregistrerte foretak har ikke hatt aktivitet i det hele tatt før det legges ned. Dette betyr ikke nødvendigvis at alle «feilet», sier han.

De senere årene har det vært en holdningsendring og mer fokus på det å være gründer. Kristiansen sier han tror at dette med ungt entreprenørskap i skolen har bidratt til å senke terskelen for å etablere egen virksomhet.

– I tillegg har virkemiddelapparatet blitt mer drillet, blant annet kan etablerere få mer hjelp via kommunene.  

- Søk hjelp!

Han oppfordrer alle som ønsker å starte egen virksomhet til å forberede seg grundig: –Søk hjelp i startfasen. Folk vil gjerne dele den kunnskapen de har, sier han, og minner om at det kan være noe å hente økonomisk ved å søke på forskjellige støtteordninger, for eksempel grønt næringsfond. I Innlandet er det også etablererkurs og forkurs for etablerere.

– Næringshagene og inkubatorene i innlandet arrangerer disse kursene på vegne av Innlandet fylkeskommune og er viktige bidrag for å gi folk muligheten til å skaffe seg kunnskap om hvordan drive bedrift! De jobber hver dag med både å oppmuntre til oppstart men også stille spørsmål om kanskje oppstart bør vente til litt flere parametre er på plass - ikke minst om markedet er stort nok for en etablering. Det er ikke så enkelt å lykkes, men det er viktig at vi heier på dem som tar sats, sier Kristiansen.  

Powered by Labrador CMS