Industriroboten lager buede kantsteiner

Jarle Borsheim er veldig fornøyd med industriroboten de har fått på fabrikken: – Dette sparer arbeiderne for de tyngste løftene. Jeg tror også det gjør bransjen mer interessant for den yngre generasjon som er veldig flinke på programmering og data.

– Roboten sparer oss for tunge løft

Publisert Sist oppdatert

Da Jarle Borsheim skulle begynne med produksjon av kantstein, lurte han på hvordan han skulle få steinene buet uten at det ble for tungvint og arbeidskrevende. Han dro til utlandet for å få svaret. Det fikk han ikke.

 

 

 

Først var han i Portugal. Der så han hvordan buene ble hugget ut for hånd for så å bli slipt med vinkelsliper og til slutt flammet/prikket. Borsheim syntes det var tungvint. Han ville sjekke flere løsninger, men alle viste seg å være tidkrevende, manuelt arbeid.

Den nye fabrikken har både en fast produksjonslinje for rett kantstein i tillegg til robotcelle som bruker en industrirobot for wiresaging av buet kantstein.

 Norsk og italiensk

Borsheim tok derfor kontakt med RobotNorge og en italiensk leverandør av wiresag. Baner og lineære føringer er produsert i Ålesund.– Wiresagen ble modifisert for å kunne monteres på en robotarm. Industriroboten er en seks-aksla robot.

Bordet til å låse steinblokken med laget de selv hos Borsheim Naturstein G AS på Kleppe i Rogaland. Størrelsen på blokken er 2,0 meter bredde, lengden er 2,5-3 meter. Foreløpig er maks høyde 30 cm.

– Men vi holder på å utvikle ei sag som kan ta opp til 75 cm på samme prinsipp.

 Sjekker i «buret»

Bra for miljøet, bra for samfunnet

Tradisjonelt sendes disse produktene med båt fra leverandører i Asia, men nå tilbyr Borsheim AS lokalproduserte steinprodukter av norsk kvalitet. Anlegget ble installert høsten 2023 og fører til

– Redusert miljøavtrykk

– Nye lokale arbeidsplasser

– Ny, spennende teknologi i en tradisjonell bransje

– Bedre HMS

– Kortreiste norske steinprodukter

Ideen er basert på at emne henger i luften slik at man kan produsere 15-20 kantsteiner uten å måtte håndtere steinen. Man slipper også å sikre den med eventuelle kiler slik en må ved tradisjonell saging. Jarle Borsheim forteller at de har produsert Oslo-kantstein og platekantstein i radie på industriroboten.

  – Operatør taster inn ønsket bue, lengde og størrelse på stein og så går den selv. Av og til er operatøren inne i «buret» og sjekker. Vi har testet ulike typer hjul og wire slik at den om mulig også kan gå på kvelden og natta.

 Fas og flamming

 Nå jobber bedriften med å utvikle roboten til også å ta fas og flamming. –Da vil vi bruke en verktøystasjon til ulike typer sag og slipeutstyr. Dette skal roboten hente selv.

 Jarle Borsheim er veldig fornøyd med industriroboten de har fått på fabrikken:

Dette sparer arbeiderne for de tyngste løftene. Jeg tror også det gjør bransjen mer interessant for den yngre generasjon som er veldig flinke på programmering og data.

 

Den nye fabrikken leverer både kantede og buede kantsteiner.

 PS: Borsheim AS vant anbud på grunn av veldig liten prisforskjell mellom deres steiner og importstein: 

UTKONKURRERTE IMPORTSTEIN:

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS