ALLE MÅ MED – Dersom bedriften skal ha de beste lederne, kan de ikke rekruttere fra femti prosent av befolkningen, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet. (Foto: Moment Studio).

Skjev kjønnsbalanse plager bedriftseierne

En undersøkelse blant NHO Innlandet sine medlemsbedrifter viser at over en tredjedel av de som besvarte undersøkelsen er misfornøyde med kjønnsbalansen i egen virksomhet.

Tekst: Eva Alnes Holte

Skjev kjønnsbalanse i søkermassen oppleves av 29 prosent som et problem i rekrutteringsarbeidet.

– Vi må sette inn tiltak, kommenterer Jon Kristiansen. Han har fem råd å gi til bedrifter som ønsker å øke kvinneandelen i ledelsen:

1. Sett et mål for kvinneandelen.
2. Avmystifiser lederrollen og sørg for møteplasser.
3. Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig.
4. Aktivt be kvinner om å søke.
5. Gi kvinner ledererfaring.
6. Mål effekten av arbeidet og start på nytt.

Bransjeforskjeller

Særlig de tradisjonelt mannsdominerte bransjene er misfornøyde med kjønnsbalansen og opplever dette som et problem i rekruttering: Byggenæringens Landsforening, NELFO, Norsk Industri, Offshore Norge. De som er mest fornøyd med kjønnsbalansen er i Finans Norge, Mediebedriftene, NHO Mat og Drikke og NHO Reiseliv.

– Dagens forskjeller i arbeidstilknytning mellom kjønnene henger i stor grad sammen med det som kalles det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, altså at kvinner og menn velger ulike utdanninger, karriereveier og stillinger. Flest kvinner jobber i offentlig sektor, menn i privat sektor. Lønnsgapet som eksisterer mellom kvinner og menn henger også i stor grad sammen med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, sier Kristiansen.

Et mer likestilt arbeidsliv

– Kvinners inntog i arbeidslivet fra 1970-tallet og til i dag har gitt Norge store samfunnsøkonomiske gevinster. Likestilling er et av svarene på hvordan vi skal møte vekstutfordringene vi står overfor. Et mer likestilt arbeidsliv vil gi bedriftene bedre tilgang på arbeidskraft, øke produksjonspotensialet i økonomien og lette finansieringen av fremtidens velferd, sier Kristiansen.

Han mener norsk næringsliv er avhengig av å kunne bruke begge kjønns kompetanse: – Norge trenger tiltak som fremmer høyere yrkesdeltagelse hos kvinner, og som rekrutterer flere kvinnelige ledere. Dersom bedriften skal ha de beste lederne, kan de ikke rekruttere fra femti prosent av befolkningen. Dessuten er det viktig med mangfold, og kvinner kan bidra med andre perspektiver, nettverk og annen erfaring og kompetanse. Det er verdifullt for bedriftene.

 

Les også: Nytt verksted «midt i smørøyet»

Powered by Labrador CMS