GALGENHUMOR: Hege Lilleskjæret og Tonny Lisarud er enige om at det er lurt å ha litt galgenhumor i denne jobben.

Steinriket på Flisa

Visste du at Vigelandsparken i Oslo er full av stein fra Åsnes? Eller at bautaen i Normandie over de falne soldatene er i stein fra Gjesåsen? Flisa Steinindustri har mye storslagent på samvittigheten.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Kristin MacKie

Familiebedriften ble etablert for omtrent 100 år siden. I dag utfører maskiner mange av de oppgavene som tidligere ble gjort for hånd.

BLIR RU: Tonny flammer steinemnet, slik at overflaten blir ru.

Kreativt

– Det har gjort produksjonen mer effektiv og sikker. Men vi har likevel ikke glemt det gamle håndverket når dette trengs, sier Hege Lilleskjæret. Hun begynte i bedriften for fire år siden etter å ha jobbet på kirkekontor. Mange av arbeidsoppgavene er de samme – hun fakturer og administrerer og har oversikten. Men nå får hun også brukt sine kreative evner ved å tegne tekster på gravstøtter, minneplater og andre steiner.

– Det er en arbeidsoppgave jeg trives veldig godt med, sier hun.

KALLIGRAFI: Innimellom alt kontorarbeidet er det fint å kunne være litt kreativ, synes Hege Lilleskjæret. Her tegner og designer hun skrift som ikke er digitalisert til et gravminne.

PETTER SYNGER FOR FOLK OG FE – OG FOR SHABANA

Vinterjobber

Hun trives godt med det sosiale miljøet de har på jobben også. Selv om hovedgeskjeften er gravsteiner, ligger det ikke et gravalvor over arbeidsplassen. De er enige om at litt galgenhumor er nødvendig.

Flisa Industrier driver med mye mer enn gravsteiner og bautaer. Nylig har de også levert sittegruppe og benkeplater i skifer til Pan tretopphytter.

STEINGAL: Tonny Lisarud begynte å jobbe med stein da han var 17 år ung. – Mulig at jeg er litt steingal, humrer han.

De har en travel sommer og høst bak seg. Nå venter vinter og roligere tider.

– Mange vet ikke at vi også kan påta oss rens og vedlikehold av fliser- og natursteinsgulv og at vi leverer og monterer benkeplater i granitt og kompositt, sier Hege Lilleskjæret.

Powered by Labrador CMS