LILLESTRØM BIBLIOTEK I GÅR: Jan Vardøen i samtale med filmprodusent Anita Rehoff Larsen og bibliotekar Inger Kristin Nyholt .

"Sult" i Oslos gater

Publisert

Han er trebåtbyggeren som ble forretningsmann, bartender, kokk, gründer, musiker og regissør. I går var det urpremiere på hans siste film - "Sult" basert på Knut Hamsuns roman. 

"Sult" kommer på kino 11. november.

"Sult" kom ut i 1890 og regnes som Hamsuns gjennombruddsroman.  I  "Denne forunderlige by som ingen forlater uten å ha latt seg merke av den" lever og lider den unge skribenten på desperat jakt etter inntekt så han får mat og betalt for et sted å bo. I Jan Vardøens filmversjon er skribenten byttet ut med maleren og Kristiania med nåtidens Oslo. Den navnløse hovedpersonen, like fattig, like utsultet, fortvilet og ødeleggende stolt blir spilt av  Jonathan Chedeville, selv maler. 

 Vi lider med ham  i Oslos gater og på den lille tomme hybelen, skuffelse på skuffelse, nederlag på nederlag, men heldigvis finnes det også noen oppturer og humoristiske innslag. 

Fattigdom og sosiale medier 

Hvorfor Sult? spørres det fra scenen på Lillestrøm bibliotek.

– Jeg leste romanen bare 16 år gammel og ble veldig fascinert til tross for at oversettelsen var dårlig, sier Jan Vardøen (61) som er oppvokst i London. - Sult er dessverre aktuell  også i dag, med økt fattigdom i samfunnet. Samtidig virker det som om alle lever fantastisk liv på sosiale medier - folk er like stolte i dag som den lutfattige maleren var i Kristiania. 

"Kongen av Grünerløkka"

Jan Vardøen.

 Jan Vardøen står bak flere av Oslos ikoniske utesteder og restauranter , sist også bak restaureringen av Frogner kino.

– Jeg har alt for lett for å la meg rive med og si ja til alle mulige prosjekter. Å drive spisesteder og å lage film handler i bunn og grunn om det samme: Etablere en historie, skape en atmosfære, en stemning. 

Dét har han klart med filmen "Sult". 

 

 

 

Powered by Labrador CMS