NY FAGOPPLÆRING TILPASSET VOKSNE

NYTT FAGBREV I VOKSEN ALDER: Yrkesvalget var glassklart da Tom Høiby gikk ut av ungdomsskolen. Nå har 55-åringen omskolert seg og tatt fagbrev for andre gang i livet.

Tok fagbrev etter ti år i jobben:– Det er alltid noe nytt å lære!

Publisert Sist oppdatert

Lyst til å ta fagbrev? Nå kan voksne folk slippe ungdomsløpet med to år på videregående pluss to år som lærling. Tidligere glassblåser Tom Høiby (55) er blant dem som har omskolert seg. 

Vi treffer han med tralla inne på et kontor hos John Deevere i Kongsvinger. Høiby jobber som renholdsarbeider i Bramiljø AS. Det har han gjort siden 2014. I dag, ti år senere, har han tatt fagbrev som renholder via videregående opplæring for voksne. 

 Glassblåserfamilien

Tom startet som glassblåser etter ungdomsskolen. Valget var glassklart; far, to brødre og søster jobbet alle på Magnor Glassverk. 

Ble det mye snakk om glass over middagsbordet hjemme?

– Nei, da pratet vi om andre ting enn jobben. Men det betyr ikke at vi ikke likte oss på jobben, de lager mye fint på Magnor. Selv var jeg begeistret for de vridde glassene Ari Behn designet.

 Høiby lærte stadig nye ting i jobben sin og likte seg godt i varmen med kunstglassene. Så godt at han ble værende i 27 år. Da syntes selv den tålmodige magnoringen at nok fikk være nok og skiftet beite. Neste jobb var i glasshytta Blåst ved svenskegrensen. 

Tre år senere kastet Blåst inn håndkleet og personalet ut. – Blåst lå kanskje litt for nær Magnor Glassverk. 

Fra glass til gulv

 I 2014 startet han i bedriften Bramiljø som tilbyr renholdstjenester. I fjor begynte han som den tredje i firmaet å ta fagbrevet via Karriere Innlandet.

BRA MILJØ PÅ BRAMILJØ : Daglig leder Toril Snipen oppmuntrer de ansatte til å ta fagbrev.

 Hvorfor ønsket du å ta fagbrev i et yrke du hadde hatt så lenge?

– Det er alltid noe nytt å lære – i mitt tilfelle smittevask, rensing og boning. Som fagutdannet får man også høyere lønn. 

 Selvtilliten i forhold til jobben har også blitt høyere ifølge Tom som nå bor på Skotterud. Etter hvert vil han være veileder for andre som skal ta fagbrev som renholdere. 

 Undervisningsopplegg tilpasset voksne

Undervisningsopplegget Tom Høiby fulgte er tilpasset voksnes behov, utgangspunkt og livssituasjon slik at det blir enklere å veksle mellom opplæring, arbeid og andre forpliktelser. I Toms tilfelle var veileder/lærer med han på jobb noen timer tre ganger i uka . Teoridelen tok han på nettet. Etter ett år var han klar for eksamen. Den foregikk over tre dager på Eskoleia. 

 Tom fulgte en såkalt modulstrukturert opplæring for voksne der deltakerne blir kartlagt og plassert på riktig nivå. Hensikten er at ingen skal måtte gjennomføre mer opplæring enn det som er nødvendig.

FØLGER DEM HELE VEIEN:: – Noen bruker fire år, andre bruker ett., sier Atle Dyrøy, leder for Karriere Innlandet, Kongsvinger. – Vi følger dem hele veien og slipper dem ikke før de er ferdig!

 – Vi har hatt denne modelstrukturordningen i sju år nå, sier Atle Dyrøy, leder for Karriere Innlandet. Kongsvinger. – Noen bruker fire år, andre bruker ett. Dette handler ikke om tiden det tar, men om kompetansen de får. Vi følger dem hele veien og slipper dem ikke før de er ferdig! 

 Engangssum fra NHO til bedriftene

 «Vi» er Fylkeskommunens Karriere Innlandet, NHO Innlandet, NAV og bedriftene. 

Bedriftene får en engangssum fra NHO for å dekke opp kostnadene når den ansatte har fri fra jobb for å følge undervisningsopplegget.

 – Det er et stort utenforskap i vår region og det gjelder ikke bare unge folk, sier Dyrøy. 

 Samtidig har seks av ti bedrifter i Innlandet et udekket kompetansebehov. 

– Arbeidsgivere som ser utenfor boksen og oppmuntrer ansatte til å ta fagbrev er veldig viktige for å tette dette kompetansegapet, sier seniorrådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen i NHO Innlandet. – Faglærte folk betyr mye for den enkelte, bedriften og for samfunnet. 

 Ny opplæringslov fra 1. august

Ny opplæringslov

Ny opplæringslov trer i kraft 1. august. I den nye opplæringsloven gjelder retten til videregående opplæring helt frem til den enkelte har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Dette blir ofte kalt fullføringsretten.

 Dyrøy innskyter at det er høyt fokus på å heve kompetansebehovet i regionen. Han nevner Høyskolesenteret, Science Park Innlandet, 7sterke og Klosser med alle sine forskjellige nettverk. 

 – 1. august i år trer en ny opplæringslov i kraft. I den nye opplæringsloven gjelder retten til videregående opplæring helt frem til den enkelte har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Dette blir ofte kalt fullføringsretten.

 Brenner for yrkesfag

– Alle som vil kan ta fagbrev hos oss, sier Toril Snipen, daglig leder hos Bramiljø AS. Hun er kjent for å brenne for yrkesfag. 

- Å ha et fagbrev i hånda, å kunne dokumentere kunnskap og erfaring betyr mye for tryggheten til hver enkelt medarbeider. 

 I fjor startet Bramiljø en serviceavdeling med gressklipping, maling og snekring som noen av tilbudene. Tom har også bidratt der ved behov. 

- Våre beste markedsførere er de som er ute og møter kundene, sier Snipen. 

MÅNEDENS BEDRIFT : Bramiljø er kåret til Månedens bedrift av NHO Innlandet som har 2488 medlemsbedrifter. – Bra Miljø er en viktig bedrift i regionen som tilbyr profesjonell hjelp til rengjøring som er tilpasset kundens behov, sier seniorrådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen (til høyre på bildet). – De kan vise til sterk vekst siden oppstarten i 2006, har fokus på sine ansatte og samarbeider godt med karrieresenteret for å tilby muligheter til fagbrev i voksen alder. Fra venstre: Tom Høiby, Toril Snipen og Linn A. Slora Kristiansen.

 Yrkesskade?

 Møtet går mot slutten. Tom Høiby, som har vært på farten som renholder siden seks om morgenen, må snart videre til neste sted han skal få til å skinne. – Jeg merker at jeg er blitt mer observant i jobben min etter at jeg tok fagbrevet. Kanskje jeg til og med er blitt litt yrkesskadet? Iallfall klarer jeg ikke lenger å gå forbi noe rusk på bakken uten å plukke det opp!

 

Powered by Labrador CMS