DET LYSNER: Helga Heiberg(til venstre) Karoline Rudstaden og Kine Johansen er glad for at kundene er tilbake i Grue Kafé og Catering. Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Travle dager på Gruetorget Kafé og Catering

De forlot hjemsted og fast jobb for å satse alt på kjærligheten og en kafé i Grue. I dag, snart fire år etter, kan alle tre slå fast at valget var riktig. Nå satses det stort på julebakst.

Visst har det vært noen humper i veien når det gjelder Gruetorget Kafé og Catering. Noen ganger har de vært på nippet til å gi opp. Hvordan det har gått med kjærligheten spør vi ikke om, men Helga Heiberg (27), Karoline Rudstaden (28) og Kine Johansen (25) bedyrer at de trives veldig godt på privaten også. Alle tre fant seg en bonde som ikke var flyttbar.

 

Måtte flytte
Helga er utdannet kokk og jobbet innen restaurantbransjen på Hamar. Karoline var personalkonsulent på Hamar Katedralskole. — Men jeg har jobbet på et kjøkken siden jeg var 14, sier hun. De to ble kjent med hverandre gjennom Bygdeungdomslaget og fant hverandre litt i felles dilemma: Kjæreste langt unna som ikke var flyttbar. Skulle de få bo sammen med den utvalgte, måtte jentene flytte til Grue.

Løsningen kom til Helga da hun hørte om et lokale som snart var ledig på Grue: Hva med å starte en kafé? Hun tenkte litt og bestemte seg for å høre med Karoline. Karoline tente på ideen med en gang og jentene bestemte seg for å slå til.

En uke etterpå sa de begge opp jobbene sine på Hamar.

Ingen av dem hadde drevet en virksomhet tidligere. De kontaktet kommunen og Mattilsynet og oppdaget at det var veldig mye å sette seg inn.

– Vi måtte prøve og feile og finne ut av ting selv. Nå er vi nok mye stødigere, sier Helga.

Lokalbefolkningen satte pris på den nye kafeen. Folk stakk innom og bedrifter bestilte lunsj og overtidsmat. Dette så ut til å gå veien.

Men så kom pandemien til Norge. De måtte stenge og permittere.
– Da var vi nervøse en stund, sier Helga.

 

Julebakst
Gruetorget Kafé og Catering kom seg gjennom den knekken uten å brekke ryggen. Nå holder de igjen åpent hver dag og har fått med seg en til på laget – Kine Johansen (25), opprinnelig fra Gan like utenfor Lillestrøm. Hun hadde også falt for en kjekk Grue-bonde og er glad for jobben i kafeen. Noen yrkespraksis fra kafe eller kjøkken har hun ikke, hun ble ansatt fordi Helga og Karoline så at her hadde de ei som gled rett inn i miljøet.

– Alle kan lære å lage mat, men ingen kan lære å være hyggelig, konstaterer Helga.

Intervjuet er over. Damene har det travelt med å servere gjestene som strømmer inn i kafeen.

– Endelig har det begynt å ta seg opp igjen, sier Helga. – Nå kan vi gå vinteren lyst i møte.
Snart begynner de med julebakst også. Mon tro om det blir like populært som «verdens beste vafler»?

VERDENS BESTE VAFLER: – Vaflene her er kjempegode, sier Geir Eriksen som er innom kafeen hver eneste dag for et vaffelhjerte eller to og en kopp kaffe. Karoline vil ikke røpe oppskriften.
Powered by Labrador CMS