NÆRING 24 KONGSVINGER

HØYE KRAV: - Vi stiller høye krav, men når de først kommer inn, tar vi ansvar for at de skal bli her i mange år, sier Peter Uhrenholt i Hydro på Magnor.

– Vanskelig å få tak i folk

Publisert Sist oppdatert

– Vi har bruk for folk med og uten utdanning, men vi får for få søkere, konstaterer daglig leder i Hydro Extrusion på Magnor , Peter Uhrenholt.

Han mener det skyldes at Magnor er et lite sted og at nyutdannede og andre heller vil jobbe i Kongsvinger eller Oslo.

Magnor er jo litt i utkant-Norge, kan jeg si det?

Fabrikken på Magnor leverer profiler i aluminium til blant annet byggeindustrien. En såkalt ekstruder – derav navnet Hydro Extrusion - presser oppvarmet materiale gjennom en dyse som deretter gir produktet den formen man ønsker.

 

Behov for operatører

– Vi får nye maskiner løpende og trenger stadig operatører. De kan løse mange oppgaver uten fagutdannelse. Det å kjøre en ekstruderingspresse er noe som ikke kan læres på et universitet, det lærer de i jobben. Vi får nye maskiner løpende og vil fortsatt ha oppgaver som ikke krever mye utdannelse de neste 30-40 årene.

Uhrenholt forteller om et godt samarbeid med NAV og kommunene i området. For tiden har de en medarbeider som er hos dem på jobbtrening.

– Det er viktig for oss å ta det sosiale ansvaret. Samtidig må vi ha gode søkere å velge mellom når vi har lyst ut stillinger. Vi stiller høye krav, men når de først kommer inn, tar vi ansvar for at de skal bli her i mange år. Det opplever vi heldigvis at de vil også.

 Tilbyr fagutdanning

At de tar inn ufaglærte betyr ikke at ikke fagutdanning og annen relevant utdanning er viktig for Hydro Extrusions

– Vi sender bearbeideringsfolk eller elokseringsmedarbeidere på fagutdanning i forhold til hva som kreves i jobben. Vi har også fagutdannede vedlikeholdsfolk.

 Det er et sterkt fokus på sikkerhet hos Hydro.

– Vi arbeider med temperaturer rundt 500 grader så fagkunnskap om maskinene er viktig. Imidlertid har vi så mye sikkerhet rundt dette at det sjelden er noen fare. Sikkerheten ligger høyest på vår agenda, over økonomiske hensyn.

 Trenger universitetsutdannede

Uhrenholt skulle også ønske det var lettere å få tak i universitetsutdannede innen produksjonsteknikk.

Forrige gang Næring24 snakket med Uhrenholt var på forsommeren. Den gang kunne han fortelle at de produserte på tre trinn og hadde god grunn til optimisme:

– De fleste Hydro-fabrikkene i Europa har hittil i år hatt en nedgang på 25 prosent. Hydro Extrusion på Magnor er en av få som har klart å levere etter budsjett.

«Lille opbremsing»

...der bliver en lille opbremsning hen over høsten

Nå ser det imidlertid ut til at «der bliver en lille opbremsning hen over høsten». Fabrikken har fått på plass et nytt loganlegg som kan håndtere syv meters lengder, men de venter på del to som skal varme opp aluminiumet , som erstatning for et eldre anlegg, før de kan presse det gjennom verktøyet. – Den delen er ikke kommet ennå. Leveringstiden er fortsatt usikker, men vi forventer levering utpå vinteren.

Det forholder seg slik ifølge Uhrenholt at på Magnor og i småbyen Tønder i Danmark hvor han hadde sitt siste arbeidssted er man er litt forsiktige med å ta for hardt i.

– Vi er rolige og selger ikke skinnet før bjørnen er skutt. Jeg liker den innstillingen.

Dejlig å være dansk i Norge

 Det er ikke store kulturforskjeller mellom Tønder og Magnor, ikke mellom Danmark og Norge heller, mener danske Peter Uhrenholt.

Kulturen her er god og vennlig og det er høyt under taket.

 – Selv om man snakker om to forskjellige land, er mentaliteten ganske lik. Jeg har besøkt Hydro på Magnor flere ganger, så jeg kjente godt til stedet før jeg begynte å jobbe her. Magnor er jo litt i utkant-Norge, kan jeg si det? Kulturen her er god og vennlig og det er høyt under taket.

 Peter Uhrenholt kommer sist fra Hydro i Tønder hvor han var HMS-koordinator for det nordiske markedet. Han bor i Kongsvinger sammen med kona Tine.

– Hun har søkt et års permisjon fra sin jobb som pedagog i SFO. Tine har også funnet seg godt til rette i Kongsvinger og håper å finne seg en jobb i området i løpet av høsten.

Norsk natur passer godt for familien Uhrenholt: – Alle er glade i å være ute i naturen. Jeg har allerede gått noen turer i fjellet her – på Vest-Jylland er det jo så flatt! 

Norgesferie neste år

Barna er voksne og har jobber og kjærester i Danmark. Facetime brukes flittig mellom Norge og Danmark, en fin oppfinnelse, synes pappa Uhrenholt. Han forteller at familien alltid har vært opptatt av idrett – Peter er tidligere turner og barna har spilt håndball. Nå studerer eldstemann idrett, nummer to jobber i Forsvaret og yngstegutten i Lego-land. – Helt herlig, han sier han får lønn for å leke, ler faren. Neste år blir det Norgesferie.: – Jeg har alltid drømt om å se Nordkapp, sier Peter Uhrenholt.

Powered by Labrador CMS