STRØMMEN STORSENTER GÅR MOT STRØMMEN: – Når «alle» snakket om handelslekkasjen til Sverige, satte vi opp busser i Arvika og fikk svenskene til å dra på shopping hos oss. (Foto: Eva Alnes Holte).

– Vi har mange ekstremt gode butikksjefer

– 2023 spås å bli et tøft år. Da må vi på Strømmen Storsenter bare gønne på, og ikke bremse opp!

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

Senterleder Per Kristian Trøen fortsetter litt roligere: – Strømmen Storsenter hadde et veldig bra år i fjor. «All Time High» i både besøkende og omsetning og endte med en totalomsetning på kroner tre milliarder og 728 millioner. Faktisk hadde vi en million flere besøkende i 2022 enn året før. 6,8 millioner er ganske mange mennesker.

Vi møter han ved Storsenterets kundeservice, og går nedover en av handlegatene mot nærmeste kafé. Den lange mannen bøyer seg plutselig og plukker opp en liten, nesten usynlig, papirlapp fra gulvet. Det skal være pent og ordentlig på senteret han har ledet i 27 år.

Navet i senteret

– Vi kommer til å gjøre det enda bedre i 2023, tross alle dystre spådommer fra ulike samfunnsspåmenn, sier han da han har hentet kaffe til oss og satt seg. Han sier teamwork er oppskriften:
– Jeg har en fantastisk gjeng med kollegaer! Jeg trigges av samspillet mellom oss som jobber i serviceapparatet – navet i Strømmen Storsenter – enten det er vekterne, vaktmesteren, kundeservice, folka i senterledelsen, butikksjefene og alle butikkmedarbeiderne. Vi hadde ikke greid å øke omsetningen så mye uten dette samspillet. Hele 11,5 prosent fra 2021 til 2022. Teamwork er det som funker – alltid, i de fleste sammenhenger.

Take-away for Trøen

Sammen må de hele tiden være på vei mot noe, kontinuerlig se etter forbedringer, mener Trøen.

Strømmen Storsenter huser 195 butikker, spisesteder og servicevirksomheter, ingen andre norske kjøpesentra kan by på så mange forretninger. Trøen og hans kollegaer i senterledelsen besøker selvfølgelig alle:

– Det skulle bare mangle, vi er jo en del av Team Strømmen Storsenter!

Hvilke butikker handler du oftest i?

– Det varierer ut fra hva jeg trenger og hvilket modus jeg er i, sier han diplomatisk. – Forresten har jeg fått to kule barnebarn i løpet av to år, dermed går jeg nok nå på shopping i litt andre forretninger enn tidligere. I kveld blir det forresten takeaway fra et av Storsenterets spisesteder som familiemiddag.

KULE UNGER: Senterleder Per Kristian Trøen handler nå i litt andre butikker enn tidligere takket være «to kule barnebarn». Han er gift med tidligere stortingspresident Tone W. Trøen (H). (Foto: Strømmen Storsenter).

Må utnytte mulighetene

Per Kristian Trøen er gift med stortingsrepresentant Tone W. Trøen, tidligere stortingspresident. Paret bor på Eidsvoll som er stedet der Per Kristian vokste opp.

– Tone er veldig flink til å handle lokalt. Det re viktig å støtte det lokale næringsliv, hvis vi ønsker et rikholding bomiljø der vi bor.

Hvordan skal en god butikksjef være?

– Vedkommende må være en god kremmer og lagspiller. Butikksjefen må se alle og være en god personalsjef. Vi ser jo her at de beste butikksjefene er de som er flinke til å utnytte de mulighetene som er i et kjøpesenter. Og så er det selvfølgelig viktig å følge opp de rutinene som er en del av stillingen; HMS og brannvern og sikkerhet – du må ha evnen til å ha mange tanker i hodet samtidig. Jeg synes vi har mange eksepsjonelt gode butikksjefer. Mange av de unge er veldig flinke til å tilegne seg nye ting – jeg er imponert! Visste du forresten at en god butikksjef kan doble omsetningen i en motebutikk? Det har vi flere bevis på.

Inviterte ungdommer

For flere ungdommer på Romerike er Strømmen Storsenter deres første møte med arbeidslivet. I fjor inviterte senterledelsen over hundre elever fra de lokale ungdomsskolene for å snakke om mulighetene de har. Da ble det også snakket om nasking og tyverier. Tyvene blir stadig yngre.

– Vi fortalte dem hva de risikerte ved å stjele – det kan være en rekke yrker man ikke lenger kan få, studier man ikke kommer inn på og man kommer ikke inn i USA, dersom man har på rullebladet at de er anmeldt til politiet for tyveri. Dette lærer man vanligvis ikke på skolen, så da har vi tatt litt av ansvaret for å denne formidlingen. Mange ble meget overrasket over denne informasjonen.
På Strømmen Storsenter har de både uniformerte og sivilkledde vektere. – Han som sitter ved nabobordet vårt kan godt være en vekter, sier Per Kristian.

Olav Thon og Ingebrigt Steen Jensen

Olav Thon er i en alder av 99 år senterets øverste sjef, grunnlegger og styreleder i Olav ThonGruppen.
– Hans evne til å tilpasse seg endringene i tiden er jeg veldig imponert over. Han oppfordrer oss til å være skapende i alt vi gjør!
En annen som har imponert Per Kristian Trøen er Ingebrigt Steen Jensen.

– Jeg har hatt kontakt med han i 25 år og han er en stor inspirasjonskilde. Han er veldig flink til å se muligheter der andre ser begrensninger, til å tenke utenfor boksen og gå litt i mot strømmen, sier Trøen og trekker frem et eksempel: – For 20 år siden gikk HSH, det som nå er NHO, ut og advarte mot handelslekkasje i ti milliardersklassen fra Norge til Sverige. – Hvorfor ikke snu trafikken? tenkte vi på Strømmen, – det er mange gode tilbud her i Norge også.

Som sagt, så gjort. Storsenteret satte opp busser fra Arvika og bussene ble fulle av shoppingvillige svensker på Strømmen Storsenter. En aktivitet i Ingebrigts ånd, som han var med oss og videreutviklet med nye markedstiltak som har vært med å sette Strømmen Storsenter på destinasjonskartet.

– Det var gøy!

Intervjuet er over. Nå vil Trøen vise meg litt rundt på Storsenteret, og fortelle om butikker og vareutvalg.
– Vi skal klare målene våre denne gangen også. Det er folka som gjør Strømmen til Strømmen! Sier Per Kristian Trøen.

Strømmen Storsenter. (Foto: Strømmen Storsenter).

STRØMMEN STORSENTER

Området der Strømmen Storsenter er lokalisert var i mange år et industrielt tyngdepunkt på Romerike, med blant annet stålverk, støperi, bilfabrikk og produksjon av t-bane- og jernbanevogner. Stålproduksjonen ble avviklet på 1970-tallet. Produksjonen av jernbanemateriell fortsatte helt til frem til 2001.

1873: Startet industrieventyret med først Strømmen Værksted, deretter Strømmen Staal i 1902.

1977: Olav Thon kjøpte eiendommen etter at Strømmen Staal gikk konkurs.

1985: Strømmen Storsenter åpnes med 39 butikker. Storsenteret utvides så flere ganger både i 1990, 2003 og i 2012.

I dag: 195 butikker fordelt på 71 000 m2 shoppingareal.

Antall ansatte: ca 1900 hel- og deltidsansatte.

Powered by Labrador CMS