Nordmenn grensehandlet for 9,3 milliarder i fjor 

BILLIGERE HOS SØTA BROR: Billigere alkohol, snus og sigaretter lokker kundene over grensen til Sverige. Når de først er der, kjøper de også med seg dagligvarer. Innbyggerne i Innlandet grensehandlet for litt over 1 milliard i fjor.

– Avgiftsgapet mellom Norge og Sverige må bli mindre

Publisert

 - Nærmere 9,5 milliarder brukt utenfor norske grenser, betyr 9,5 milliarder mindre i inntekt til norske mat- og drikkeprodusenter og norsk dagligvare. Det betyr i neste omgang færre arbeidsplasser, lavere verdiskaping og lavere avgiftsinntekter på den norske siden av grensen, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. 

Statistisk sentralbyrå publiserte i går grensehandelsstatistikken for 2023. Den viser at nordmenn "harry"-handlet for 9,3 milliarder kroner i 2023. Alkoholholdig drikke, snus og sigaretter/tobakk utgjorde en fjerdedel av handklekurven.

– Tallene viser nok en gang at det er de avgiftsbelagte varene som driver grensehandelen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

– Grensehandelen viser med all tydelighet at avgiftsgapet må reduseres, sier Hans Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Brubakk sier at statistikken tydelig viser at det er de avgiftsbelagte varene som alkohol, tobakk og snus som trekker nordmenn over grensen, men tallene viser også klart at når man først har tatt turen, fylles handlekurven med andre dagligvarer. 

- Nærmere 9,5 milliarder brukt utenfor norske grenser, betyr 9,5 milliarder mindre i inntekt til norske mat- og drikkeprodusenter og norsk dagligvare. Det betyr i neste omgang færre arbeidsplasser, lavere verdiskaping og lavere avgiftsinntekter på den norske siden av grensen. Dette viser med all tydelighet at avgiftsgapet må reduseres, sier Brubakk.

Innbyggere i Innlandet grensehandlet 1,01 milliarder kroner. Dette utgjør 11 prosent av den totale grensehandelen i Norge. 

-Tallene viser nok en gang at det er de avgiftsbelagte varene som driver grensehandelen sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet. 

 

 

Powered by Labrador CMS