– Ta vare på deg selv, ikke jobb deg sliten og angstbitersk, oppfordret tidligere politileder Hanne Kristin Rohde lederne på Industriforum i går.

– Du skal bry deg om flokken din

Ett av triksene var sexy undertøy og knallrød leppestift. Jurist, forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Rohde bød på seg selv da hun fortalte om veien til større selvsikkerhet som leder.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

7 sterke hadde invitert henne til Industriforum for å snakke om ledelse. Bedriftslederne fikk et personlig foredrag fra den tidligere profilerte politilederen. Hanne Rohde har 20 års erfaring fra lederstillinger i politiet – 11 av dem i topplederskiktet.

– Bry deg om flokken din

– Ledelse er formalkompetanse, lederskap er det medarbeiderne ser av deg på jobb, sa hun. Det var lederskap hun valgte å fokusere på.

– Som ledere har vi en forpliktelse til å ta menneskene på alvor. Du skal bry deg om flokken din, som Per Fugelli sa.

Et gjennomgangstema i innlegget hennes var at man skal behandle medarbeiderne med respekt og alltid sørge for at de beholder selvrespekten.

– Du skal aldri si eller gjøre noe som får de ansatte til å føle seg små. Skal bedriften bli 20 prosent bedre, må lederen også bli 20 prosent bedre.

Trodde Haugli tok feil

Selvrespekt, tro på seg selv og egenpleie er også viktig for lederen:

– Forsømmer du deg selv, kan du ende opp med å bli angstbitersk, autoritær og begynne å kjefte på møter. Ta vare på deg selv. Den energien vi har i lederskapet, den får vi tilbake.

Hanne Kristin Rohde fortalte at hun hadde følt på mye usikkerhet som leder i starten av sin karriere. Hun mistenkte at politisjef Willy Haugli hadde tatt feil av henne og en annen den gang han oppfordret henne til å søke lederstillingen. Som fersk leder tok hun seg nær av det når en eldre kollega antydet at hun var kjønnskvotert inn i stillingen.

Triks til bedre selvtillit

– Jeg måtte jobbe med meg selv, sa hun og røpte flere triks hun brukte for å føle seg mer selvsikker – ett av dem var nytt, sexy undertøy. – Klødde som bare det, sa hun til latter fra salen.

Indre monologer

Andre var kroppsspråk og indre monologer.

– Menn breier seg mye mer enn kvinner. Sjekk bare hvordan dere selv sitter, sa hun. – Jeg øvde meg på å fremtre mer selvsikkert – du oppnår ikke troverdighet når du lover publikum at Politiet skal løse en sak, og så står du og gjør deg liten foran forsamlingen.

Hun oppfordret bedriftslederne til å være oppmerksomme på sin indre dialog:

– Det er ingen vi samtaler så mye med som oss selv. Vær oppmerksom på din indre dialog. Ikke snakk deg selv ned, snakk deg opp. Da jeg stod foran speilet og sa fine ting til meg selv, trodde jeg ikke på det i begynnelsen. Vendepunktet kom da jeg begynte å tro på det. Du blir en bedre leder når du tar vare på deg selv. Da blir det ikke så viktig å vinne alle kamper, det er like viktig å lytte til motargumentene. Dialog trumper debatt og diskusjoner, sa Hanne Kristin Rohde.

 

Les også: 900 nye arbeidsplasser på Siva

Og Industriforum er i gang

Powered by Labrador CMS