Interiørarkitekt Ida Skarnes (til venstre) og arkitekt Ramona Stampfli har begge erfart at nordmenn er annerledes enn andre kunder. (Foto: privat)

Nytt design- og arkitektkontor på Flisa

Ida Skarnes (29) og Ramona Stampfli (35) kan reise rundt i timevis og se på hus. I høst etablerte de Metsä design og arkitektur. Første oppdrag er for Flisa Trykkeri som skal ha nye lokaler på Kvisler. 

– Vi er i en tidlig fase når det gjelder trykkeriets nye lokaler, sier Ida som foreløpig ikke vil røpe så mye om hvordan de kommer til å se ut.   

Metsä design og arkitektur er også i dialog med andre oppdragsgivere, blant annet begynner de snart med et renoveringsprosjekt av en enebolig i Sveits.  

 

Solør Næringshage 

Bedriften holder til i Kaffegata på Flisa, vegg i vegg med butikken «Ditt unike hjem» som eies av Linda Bonsak og som driver med redesign av møbler. 

Den interiør- og bygningsinteresserte trioen ble kjent med hverandre via etablererkurset til Solør Næringshage. Nå er de glade for interessefellesskapet de kan dyrke i Kaffegata. 

 

Lengtet hjem fra Australia 

Ida Skarnes er også fornøyd med endelig å ha kommet hjem etter sju år i Sydney hvor hun jobbet og utdannet seg til interiørarkitekt. – Den siste tiden lengtet jeg bare hjem, var lei av det hektiske livet i storbyen. På Flisa går det i et roligere tempo og det er fint å være nær naturen. 

Hun og Ramona ble raskt enige om å gi den nye «babyen» navnet Metsä, som betyr skog på finsk. – Det passer perfekt her i nærheten av Finnskogen, smiler Ida.  

 

Fra Sveits til Flisa 

Kjærligheten brakte Ramona til Norge og Flisa. Hun jobbet som arkitekt i Sveits på femtende året og hadde ingen planer om å flytte fra hjemlandet. Men så møtte hun en viss nordmann som deltok på kurs i byen. Da var hun solgt – han også – og kort tid etter gikk turen til et lite tettsted på Østlandet hun aldri hadde hørt om. Det første halve året jobbet hun i Arkitektlaget på Kongsvinger og som tysklærer på Åsnes ungdomsskole.  

 

Ikke enkelt i Norge 

Før hun dro fra Sveits, hørte hun at det ikke var enkelt å være arkitekt i Norge. Det stemte, merket hun: 

– Det er fort gjort for en arkitekt med fokus på det estetiske å overvelde jordnære norske kunder. De er mer opptatt av pris og er mer involvert i selve byggeprosessen enn sveitserne. Nordmenn vil gjerne gjøre så mye som mulig av jobben selv. 

 

Nevenyttige nordmenn 

Det samme erfarer Ida: – Vi er mye flinkere til å ta i et tak selv enn det de var i Australia, sier hun og forteller om en australsk venninne som ville tilkalle en rørlegger for å skru fast en kran.  

– Vi bygger selv og vi maler selv – nordmenn er veldig praktiske, sier hun. 

Selv har hun pusset ned panelet i taket og veggene i det gamle trehuset i Kaffegata.  

Hun synes ikke hun kunne fått et mer passende sted å være for Metsä arkitektur og design. Nå håper den nystartede bedriften på mange oppdrag både i og utenfor Kongsvinger-regionen. 

Powered by Labrador CMS