Møt gründerne på Romerike

LEDIG SKULPTURELT: Her kan ungdommen benke seg til uten å sitte stivt rett opp og ned. Benken BYM er utviklet for å gi ungdom en utendørs møteplass hvor de som ikke er med organiserte fritidstilbud kan møtes og «henge» sammen.

Benkeforslag til ungdommen

Publisert

De har tatt bachelor i produktdesign ved OsloMet på Kjeller og vunnet designpris. Nå er Mia og Caroline klare for å starte firma sammen.

Deres første produkt er benken BYM – Bymøbel for ungdom som de hadde som bachelorprosjekt.

– Vi ønsket å designe en utendørs møteplass for ungdom – et sted å «henge» utenfor organiserte fritidstilbud, forteller Mia Thuv Solhaug. Hun og Caroline Schwartz har tatt turen til gründerkurset på Lillestrøm. De to er blant de få som har helt konkrete planer for hva det nye selskapet skal inneholde.

Betongvanger, trespiler og stålrør

Første produkt er altså BYM-benken, en skulpturell benk med et organisk formspråk. Benken består av tre hovedkomponenter; betongvanger, trespiler og stålrør.

– Formen er utviklet for å gi ungdom valget mellom flere ulike sittemuligheter. BYM er først og fremst laget med tanke på unge brukere, men siden vi har laget et bymøbel til offentlige rom, treffer den naturligvis flere.

 

BLE FOLKEFAVORITT: Mia Thuv Solhaug og Caroline Schwartz fikk flest stemmer fra publikum og en flott Rado-klokke i premie under Designer´s Saturday Awards Best Talents 2023.. Talentkonkurransen var for designstudenter og designere i etableringsfasen.

Solhaug & Schwartz

– Vi ønsker å starte egen bedrift for å jobbe fulltid som produktdesignere og kunne realisere BYM-prosjektet, sier Mia. De markedsfører seg som Solhaug & Schwartz og har startet en instagramkonto som heter sogs.design.

 

Usikre på eierform

Under arbeidet med bachelorprosjektet utfylte de hverandre godt. Foreløpig har de ingen konkret rollefordeling når det gjelder det nye firmaet. Det hele er i startfasen.

 Vi treffer jentene på etablererkurset i Lillestrøm, finansiert av Viken fylke. Hva synes dere om kurset – fikk dere noen a-ha-opplevelser, noe dere vil vite mer om?

– Vi har vært usikker på om vi skulle starte et AS eller ANS/DA. Kurset ga oss mer innsikt i hva som er forskjellen mellom dem. Det var også inspirerende å høre fra de andre gründerne i rommet og gøy å kunne bli mer kjent i pausene.

ERFARINGSUTVEKSLING: Pausene på gründerkurset ble brukt til å utveksle erfaringer – og kanskje dele noen tips og råd. Fra venstre: Arnstein Wike, Marita Wike, Mia Thuv Solhaug og Caroline Schwartz.

Treårig studie

Bachelorstudiet i produktdesign er treårig. En produktdesigner utvikler og designer produkter og tjenester til bruk i hverdagen. Han eller hun jobber med produktutvikling, prototyping og innovasjon og samarbeider med andre fagfolk som ingeniører, interaksjonsdesignere og tjenestedesignere. Utdanningen har et gjennomgående fokus på bærekraft og studentene lærer å vurdere produkters samfunnsnytte og miljøpåvirkning.

Mange produktdesignere jobber i designbyråer og konsulentfirmaer. 

Powered by Labrador CMS