Næring24 ROMERIKE: Gründerkurs på Lillestrøm

– Å starte eget firma er ikke bare-bare, sier Paul Bø som selv møtte veggen første gang han prøvde. – Dere må regne med motstand i starten og at det kan bli tøft. Men når det først funker, er det veldig gøy!

Ingen "walk in the park" å starte eget firma

Publisert Sist oppdatert

- Det er faktisk slik at to av tre nye arbeidsplasser skapes i nye bedrifter, sier Paul Bø som er i Lillestrøm og leder et grunnkurs for gründere. Det var et stort spenn i hva slags bedrifter deltakerne ville skape. 

Ny-etablererne opplever ofte at det tar flere år å oppnå lønnsom virksomhet. Det kan også være vanskelig å finne frem i virkemiddelapparatet om man trenger støtte. Viken fylke finansierer derfor en tjeneste for etablerere på Romerike. Etablerertjenestene drives av Norges Vel. De samarbeider med Paul Bø i det Asker-baserte selskapet Inclusion.

– Hensikten med kurset er at det skal gjøre deltakerne bedre forberedt på å starte sin egen næring, sier Paul Bø.

Næring24 var nylig til stede på en kurskveld. 

– Interessant blanding

Aldersspredningen er stor blant deltakerne og det samme er bedriftsideene: Smykker i nettbutikk, netthandel av produkter til dyr som ikke finnes i Norge i dag, produktdesign, motorsykkelutstyr, markedsføring, konsulentvirksomhet innen byggebransjen og matvareproduksjon.

 En interessant blanding, synes Bø: – Noen av prosjektene er foreløpig bare på idéstadiet, andre er i startfasen og noen er allerede kommet godt i gang med å skape sin egen arbeidsplass og næring. Vår intensjon med kurset er å inspirere, ikke lede til en avklaring.

Ikke noe å si på konsentrasjonen blant kursdeltakerne! Fra venstre Caroline Schwartz, Mia Thuv Solhaug og Marita Wiike.

Hva tenker du om realismen i de forskjellige prosjektene?

– Det er bestandig litt vanskelig å mene noe om det etter en kort presentasjonsrunde. Vitsen med den er først og fremst at de skal knytte nettverk og kanskje dra nytte av hverandre.

NAV har en ordning som heter Dagpenger under etablering. For å få det må prosjektet ha vært gjennom en næringsfaglig vurdering av etableringstjenesten. Vurderingen koster 1250 kroner.

 Selskapsform og markedsføring

På det tre timer lange kurset ble det gjennomgått valg av selskapsform, skatt, regnskap og bokføring, finansiering, idé- og forretningsutvikling og markedsføring. Deltakerne ga i pausene uttrykk for at kurset var nyttig. Paul Bø delte også erfaringer fra da han selv startet sitt første firma – Norges første internettportal for nordmenn som skulle handle billig i Sverige. Det gikk ikke så bra, han jobbet seg nesten ihjel, møtte veggen og ble sykmeldt.

Ble utbrent

– Vi hadde nettopp fått barn nummer to og eldstemann var bare to og et halvt. Jeg hadde salgskontor i Karlstad og bodde i Asker. Så det var langt å pendle for å si det sånn. En dag var det nok! En venn av familien hadde også brent seg ut. Jeg skjønte at ingenting er viktigere enn å ta vare på familien.

Paul fortsatte med jobben på hobbybasis og fikk seg etter hvert en ny jobb og roligere tilværelse. Han forberedte gründerne på at å starte eget firma ikke er «a walk in the park»:

– Dere må regne med motstand i starten og at det kan bli tøft. Men det er også spennende og gøy når det går bra!

(Du kan lese mer om kurset og tipsene fra Paul Bø i magasinet Næring24 Romerike. )

Powered by Labrador CMS