HJERNENE BAK: Stående: Dataingeniør Sigurd Skyrud (til venstre) og teknisk sjef og koordinator Ronny Smerud. Foran fra venstre: Gerhard Adler Skartveit og Odd Magnus Grinder, tidligere utplasseringselever fra utviklingslinja på Sentrum videregående skole – nå er de rykket opp til å være lærlinger.

Stor spenning i strømsparingsbedrift på Skarnes

Publisert Sist oppdatert

– Bedrifter med stor eiendomsmasse har mulighet til å spare betydelige summer med vårt system, sier daglig leder Anders Disen. I løpet av det neste halvåret vil han vite om IQU AS er liv laga.

 Det er en spent gjeng fra IQU AS som presenterer systemet for ordfører, næringsutvikler og presse.

Sist Næring24 snakket med Disen het strømsparingsprosjektet Homein HUB Strømsparing og tjenestene rettet seg mot både bedrifter og privatmarked. Nå er firmanavnet og målgruppen endret:

Droppet eneboligene

Daglig leder Anders Disen fortalte at de måtte droppe eneboligene til fordel for bedriftene som ikke mottar strømstøtte.

 – Vi måtte droppe eneboligene. Slik systemet er nå med strømstøtte måtte boligene være veldig store dersom det skulle lønne seg å installere vårt system. Bedriftene derimot får jo ikke strømstøtte. Vi har derfor valgt å henvende oss til dem.

Nytt navn er IQU AS. Ved hjelp av avansert teknologi og kunstig intelligens skal systemet hjelpe kundene til å spare strøm. *

 Får systemene til å snakke sammen

– Vi får de forskjellige systemene til å snakke sammen avhengig av hvilke systemer kunden bruker. IQU AS kan styre temperaturer og på den måten spare strøm. Mange har ventilasjonsanlegg som sender ut kaldluft som etterpå må varmes opp slik at de ansatte ikke fryser på jobben. Vårt system gjør at luften som sendes ut både er ren og varm.

Dataingeniør Sigurd Skyrud.

 Ved hjelp av teknisk sjef Ronny Smerud og tre unge utviklere forklarer Disen hvordan systemet kan holde seg til det maksforbruket (og dermed strømregningen) kunden er komfortabel med. Systemet setter på varmekablene eller varmeelementene da de er billigst og avhengig av hvilke rom som brukes til forskjellige tider på døgnet og forskjellige ukedager.

 – På den måten kan strømkostnadene reduseres med ti prosent, kanskje mer.

 Forskjellen på «vanlig strømstyring» er at IQU-systemet tar hensyn til historiske verdier som vanene til kundene, rutinene på arbeidsplassen, værmelding, været, ferier med mer. Datamaskinen blir matet med alle disse opplysningene som den etterpå analyserer via kunstig intelligens. Den vil altså være individuelt programmert.

 Ti lokale bedrifter - et kjøpesenter, en møbelbutikk, flere lagre og verksteder, alle valgt ut av styret – har takket ja til å være med på en tre måneders gratis prøveperiode for å teste systemet. Deretter må de bestemme seg for om de vil fortsette å leie tjenester av IQU AS, denne gang ikke gratis. Mye står og faller på den «dommen».

 På Eliaden i slutten av mai vil de være på plass på Lillestrøm for å vise fram systemet til elektrikerne.

Anders Disen og Stian Gulli Hanssen.

 Går alt etter planen, vil de utvide salgsapparatet etter sommeren og satse internasjonalt. – På slutten av året håper vi å ha begynt å tjene penger, sa Anders Disen.

 IQU AS er knyttet til Klosser Innovasjon som inkubatorbedrift. Det innebærer samarbeid med Sintef om å finne gode løsninger på energiforbruk ved hjelp av kunstig intelligens. Det innebærer også 700 000 kroner i forsknings- og utviklingsstøtte fra Innlandet Fylkeskommune.

– Det er lite forskning i Kongsvingerregionen, vi trenger mer, sa Stian Gulli Hanssen, forretningsutvikler i Klosser.

Ordfører i Sør-Odal, Knut Hvithammer, og næringsutvikler Ingunn Brøndbo Moss har som mål å besøke en bedrift hver måned. Denne dagen blir det to, både IQU og Maarud.

Vi trenger folk som tør satse og kompetansebedrifter som denne, fulgte ordføreren i Sør-Odal, Knut Hvithammer, opp. 

* Hva gjør IQU AS?

– Knytter teknologier fra forskjellige leverandører i en og samme plattform

– Støtte for alle kjente protokoller , algoritmer jobber på tvers av disse

– Ikke-propritær plattform gjør gjenbruk fra tidligere innkjøpte systemer mulig

– Skru av store strømforbrukere ved høy strømpris for å spare penger og balansere strømforbrud

– Bruke trading-algoritmer til å magasinere varme i feks i betonggulv ved lav strømpris

– Spre forbruk fra store laster utover døgnet for å balansere og styre strømforburket for å unngå høye hopp i effekt-tariff

– IQA AS logger sensorverdier fra alle sensorer til databaser

– Databasene analyseres og algoritmene kan også hensynta historiske verdier, i tillegg til værmelding, været (temperatur/vind) andre laster i bruk, feriemodus og så videre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS