Agenda Innlandet 2024

GAMLE KJENTE: Anette Strand Sletmoen, tidligere leder for Solør Næringshage, nå rådgiver i Innlandet Bondelag og ordfører i Grue (Ap); Rune Grenberg. Sistnevnte mente fokuset var litt for negativt på pensjonistene. – Grue kommune hadde ikke klart seg uten den frivillige innsatsen til våre eldre, sa han.

Er kriser den nye normalen?

Publisert Sist oppdatert

– Ja, svarte justisminister Emilie Enger Mehl som var på hjemmebane på Agenda Innlandet i Elverum. – Nei, protesterte Kjetil Staalesen, spesialrådgiver i LO. – Delvis, mente Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1.

«Agenda Innlandet forkortes AI – vi blir stadig mer populære, nå hører vi om AI overalt»

Konferansier Paul Håvard Østby

 Agenda Innlandet (AI) er et samarbeidsprosjekt mellom LO, NHO, SpareBank 1 Østlandet og Innlandet fylkeskommune. Aktørene har som ambisjon å løfte Innlandet som region, og bidra til at Innlandet får større nasjonal synlighet og økt gjennomslagskraft. Den årlige konferansen er en møteplass for næringsliv, politikk, forvaltning, forskning og utdanning. I år ble den holdt på Terningen Arena med over 700 fremmøtte fra regionens næringsliv. – I det siste har vi fått masse oppmerksomhet, det går nesten ikke en dag uten at vi hører om AI, fleipet konferansier Paul Håvard Østby.

 

 

Justisminister Emilie Enger Mehl er oppvokst på Finnskogen og har bodd i Elverum i flere år. i

 

Justis– og beredskapsminister Mehl åpner ballet. Hun og politisk redaktør Anne Ekornholmen samtalte om politisk lederskap av Norge gjennom en krevende periode. Temaet første halvdel av dagen er om kriser er den nye normalen for landet.

– Bedriftene må være forberedte

– Ja, mente Mehl og nevnte tre: – Vi er midt inne i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, klimaendringene med ekstremværet Hans rammet Innlandet hardt og vi ser en økning i antall partnerdrap. Samtidig er krisene en vekker for bedriftene og mange andre etter flere år med fred. Det beredskap starter med er bevisstgjøring. Bedriftene må tenke over hvilke tiltak de må gjøre og hvilket ansvar de har samtidig som de må gjøre vurderinger i forhold til kostnader – beredskap er dyrt!

 Hva er en viktig lederegenskap gjennom kriser? ville Ekornholm vite:

- Å beholde roen og klare å skape en felles følelse av situasjonen. 

– Gi arbeidsfolk forutsigbarhet

HELT NORMALT? Kriser er ikke den nye normalen, for arbeidsfolk er kriser den gamle normalen, sier spesialrådgiver i LO, Kjetil Staalesen.

 – Nei, kriser er ikke den nye normalen – for arbeidsfolk er kriser den gamle, protesterte Kjetil Staalesen, spesialrådgiver i LO. – Ting endres hele tiden og kan skape usikkerhet og frykt hos de ansatte. Gi dem trygghet og forutsigbarhet slik at de kan være sikre på å beholde jobben gjennom endringene. Da blir det ikke så viktig om endringen heter AI, omstilling eller ny teknologi.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 var ikke enig med verken Mehl eller Staalesen: – Vi har én bransje som er i krise, nemlig bygg- og anleggssektoren. Når økonomien gires ned må vi fremdeles ha mat, men vi må ikke bygge ut.

 Andreassen pekte på at arbeidsledigheten er nesten historisk lav. 

–  Likevel sliter bedriftene i Norge med å få tak i folk.

Krisen i Norge, mente han , var at man under pandemien holdt rentene for lave for lenge og brukte for mye penger på å stimulere markedet.

MOELVEN-GUTTA: Winifred Schaal (til venstre) syntes foredraget til statistikksjefen fra NAV både var deprimerende og inspirerende.: Styrbjørn Johansen og Tore Olsen var enige og litt positivt overrasket over at en som drev med statistikk på NAV også kunne være morsom.

 Lavt utdanningsnivå - men best på kunnskapsdeling

Seniorrådgiver i Innlandet Fylkeskommune, Berit Kvaløy, serverte fakta fra Innlandsstatistikk: Nesten 60 prosent av innlendingene bor i et tettsted. Innlandet er det mest spredtbygde fylket i Norge – og det største med sine 46 kommuner. Fylket er også preget av en høy andel eldre, få unge, lave fødselstall, lavt utdanningsnivå og mangel på arbeidskraft.

– Men vi er ikke alene, dette er makrotrender i hele Europa, trøstet hun. Uansett, utfordringene må løses. Vi må ha effektiv kunnskapsdeling – og der ligger Innlandet i front.

GLEDER SEG TIL FESTSPILLENE: Jørn Øversveen, seniorrådgiver for Kunst og kultur Innlandet og lokalpolitiker i Elverum for Arbeiderpartiet.

HomeIn på Skarnes

– Innlandet med sine naturgitte fortrinn og evne til å samarbeide har et særlig godt utgangspunkt for å lykkes, .Her er små og mellomstore bedrifter ryggraden. Nå skal vi utvikle et nytt næringsliv, sa sa Idar Kreutzer, direktør i Næringslivet Hovedorganisasjon for internasjonalt, privat eierskap og digitalisering og holdt fram HomeIn på Skarnes og deres satsning på kunstig intelligens. 

USA er som en tenåring – vet ikke helt hva som foregår, vet ikke hva de vil og blir påvirket av mange krefter utenifra.

Lars Os, tidligere USA-korrespondent for NRK

– Ta vare på de unge og eldre - og fød flere barn!

 Statistikksjef Ulf Andersen i NAV pekte på seks store utfordringer med arbeidsmarkedet i Innlandet:

1. 20 prosent av befolkningen er over 66 år, i 2050 er andelen 28 prosent.

2. Antall yrkesaktive er 53, i 2050 blir det 59 prosent

3. Mange får en tung start på voksenlivet som følge av krevende oppvekstvilkår. 46 000 personer i yrkesaktiv alder (21 prosent) står utenfor arbeidsliv og utdanning.

4. Svært mange har ikke utdannelse utover grunnskolen og mange fullfører ikke videregående skole.

5. Norge har verdens høyeste sykefravær

6. Mange pensjonerer seg tidlig.

Løsningen: – Ta vare på de unge og reduser frafallet. Sørg for at de eldre føler seg inkludert og verdsatt i arbeidslivet så de blir lenge. Og fød flere barn!

FORNØYD: – Agenda Innlandet er et veldig bra arrangement med spesielt gode innlegg fra Statsministeren og Ulf Andersen synes Kamilla Thue, ordfører i Eidskog (Ap).

 Mapei og Forestia

Jeg har vært på mange seminarer og konferanser for næringslivet i det siste – i tillegg til å lese masteroppgaver!

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre fokuserte på samarbeid og finne løsninger sammen. – Innlandet har et fantastisk utgangspunkt med sine naturressurser. – Men vi må få flere i skole, elevene må lære mer og bruke mindre skjerm og vi må føre en næringspolitikk som bidrar til det grønne skiftet, sa han og nevnte Mapei og Forestia som gode eksempler. 

– Vår viktigste kapital er sosial kapital. Alle jeg møter i utlandet vil bytte med oss på dagen.

 Mandagstrenerne

KLAR TIL NY DYST: En tilsynelatende litt anspent Ståle Solbakken gjør seg klar til samtale med konferansier Paul Håvard Østby.

 – Landslaget er iallfall i sin lengste krise, konstaterte Ståle Solbakken i samtale med Paul Håvard Østby. Som leder for Norges A-lag for herrer er han vant til det danske kaller mandagstrenerne- de som dagen etter kampen alltid vet bedre enn ham. – Men det er jo bedre med engasjement enn ikke noe i det hele tatt, sa han.

 Priser

Innovasjonsprisen 2023 gikk til Avisomo,  et norsk gründerselskap på Gjøvik som er spesialisert på teknologi for vertikal dyrking, 

Ung inspirator 2023: Anna Haugstad Avdem, fra Lykke i Lesja med mat fra Norge

Fylkeskulturprisen 2023: Kultur mot kreft/KMK Crew ved Sander Mathisen Skjerva

Innlandsprisen 2023: Lokalradioene i Innlandet AS ved Bjørn-Martin Brandett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endringsmannen foto: 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS